Italija bi na meji s Slovenijo namestila kamere za zaznavo prebežnikov

V deželnem svetu Furlanije – Julijske krajine je to predlagal član stranke Liga Pierpaolo Robe, ki si želi, da bi pot v Furlaniji - Julijski krajini, po kateri je lani prišlo v Italijo okoli 6.000 prebežnikov, postavili fotopaste. "Sprva so te uporabljali lovci in mislim, da je to tisto, kar je ustvarilo nekaj polemike. Te naprave so sčasoma začele uporabljati tudi javne službe," je dejal.

Drugače menijo številni deželni svetniki. "Žal pri tako zelo pomembni problematiki predsednik Fedriga in odbornik Roberti delata propagando. Fotopasti ne bodo preprečili, da ne bi ljudje zapuščali Afganistana ali Pakistana," pa meni deželni svetnik Francesco Russo.

Varovanje meja v pristojnosti državnih organov

"Mislim, da je to smešna ideja in predvsem usmerjena v notranjepolitične namene. Vsem je jasno, da dežela nima sredstev, da bi to upravljala, pa tudi ne kompetenc, saj je varovanje meja primarna pristojnost državnih organov, policije, kvesture in drugih," pa je dejal deželni svetnik Igor Gabrovec.

Ideja je presenetila tudi organizacijo Solidarnostni konzorcij, ki prebežnikom pomaga in nudi dolgoročne namestitve že dve desetletji. "Moralnosti zamisli ne bi komentiral. Ne bom komentiral tega, kako nizko se je spustila javna razprava. Komentiral bi pravni del. Predlog je pravno nezakonit," je dejal predsednik konzorcija Gianfranco Schiavone. Še več, predlog je poslal tudi na kvesturo in prefekturo.