Richard Sharp, velik podpornik vladajoče konservativne stranke, je bil na vodilnem položaju na BBC-ju več kot dve leti. Foto: Reuters
Richard Sharp, velik podpornik vladajoče konservativne stranke, je bil na vodilnem položaju na BBC-ju več kot dve leti. Foto: Reuters

Komisar za javna imenovanja Adam Heppinstall je preiskoval način, na katerega je britanska vlada izbrala Sharpa za vodilni položaj na BBC-ju leta 2021.

V poročilu je ugotovil, da Sharp ni razkril dveh stvari, ko se je prijavil za položaj, s čimer je kršil pravila o javnih imenovanjih. Sharp panelu, ki ga je zaslišal pred imenovanjem, namreč ni razkril dveh morebitnih konfliktov interesov.

Preden se je prijavil za položaj na BBC-ju novembra 2020, je takratnega premierja Johnsona obvestil o svoji želji. Johnsonu je pred prijavo tudi dejal, da bi mu lahko pomagal pri osebnih financah, te vpletenosti pa v postopku imenovanja ni razkril.

Gre za posredovanje pri zagotavljanju garancije za posojilo Johnsonu v višini 800.000 funtov.

Sharpa je na položaj na BBC-ju postavila vlada Borisa Johnsona. Sharp je pred tem pomagal pri garanciji za veliko posojilo Johnsonu. Foto: Reuters
Sharpa je na položaj na BBC-ju postavila vlada Borisa Johnsona. Sharp je pred tem pomagal pri garanciji za veliko posojilo Johnsonu. Foto: Reuters

Sharp, nekdanji investicijski bančnik, je sicer zanikal obstoj konflikta interesov, je pa priznal, da je decembra 2020 posredoval pri srečanju med visokim članom vlade Simonom Caseom in kanadskim milijonarjem Samom Blythom, ki je Johnsonu konec leta ponudil posojilo. V tem času je bil Sharp že kandidat za položaj na BBC-ju, na katerega ga po končni odločitvi premierja imenuje vlada, takrat pod vodstvom Johnsona.

Januarja 2021 ga je vlada izbrala kot najprimernejšega kandidata, mesec kasneje pa je postal predsednik programskega sveta BBC-ja. Januarja letos pa je časopis Sunday Times poročal o njegovih povezavah s posojilom premierju, kar je sprožil vprašanja o njegovem imenovanju.

Poročilo komisarja za javna imenovanja sicer ugotavlja, da je Sharp kršil vladna pravila o javnih imenovanjih, obenem pa tudi, da to ne pomeni nujno, da je njegovo imenovanje neveljavno.

Kot poroča BBC, je Sharp dejal, da bo na položaju ostal do konca junija, da bi imela vlada čas najti njegovega naslednika. Dodal pa je, da njegov obstanek na položaju do konca štiriletnega mandata ne bi bil v interes BBC-ja.

Velik podpornik konservativne stranke

Sharp je kot investicijski bančnik delal tudi v banki Goldman Sachs, kjer je bil eden njegovih najtesnejših sodelavcev sedanji konservativni premier Rishi Sunak. Sharp je tudi velik podpornik konservativcev. V zadnjih 20 letih je stranki doniral kar okoli 400.000 funtov.

Predsednik programskega sveta je med drugim odgovoren za ohranjanje in zaščito neodvisnosti BBC-ja.

Predsednik uprave BBC-ja po preiskavi odstopil