Muslimanska sveta knjiga Koran. Foto: EPA
Muslimanska sveta knjiga Koran. Foto: EPA

Sežig je organizirala skrajno desničarska skupina Danski patrioti, ki je nato na družbenih omrežjih objavila tudi videoposnetek, ki prikazuje goreči Koran in moškega, ki tepta iraško zastavo.

Danski zunanji minister Lars Lokke Rasmussen je dogodek obsodil in na Twitterju zapisal, da "takšno sramotno dejanje ne odraža stališč danske vlade".

Tudi iraško zunanje ministrstvo je v izjavi zapisalo, da "ponovno ostro obsoja nov sežig izvoda svetega Korana pred iraškim veleposlaništvom na Danskem". Iraški premier Mohamed Šija Al Sudani je ob tem med srečanjem z veleposlaniki držav EU-ja dejal, da takšna dejanja "nimajo nič skupnega s svobodo izražanja", in pozval države EU-ja, naj se "borijo proti takšnim rasističnim dejanjem in vsem tistim, ki spodbujajo nasilje", poroča Deutsche Welle.

Gre za drugi takšen incident v danski prestolnici, potem ko je nekaj protestnikov Koran zažgalo tudi v petek. Dogodek je v Iraku sprožil nasilne proteste, saj se je v Bagdadu zbralo skoraj tisoč protestnikov, ki so se poskušali odpraviti do danskega veleposlaništva v močno utrjeni zeleni coni, vendar so jih varnostne sile ustavile.

Prejšnji teden je iraška vlada zaradi podobnega incidenta na Švedskem, ko je nekaj ljudi sežgalo Koran, iz države izgnala švedskega veleposlanika.

Tako Stockholm kot København vztrajata, da tovrstnih protestov zaradi zaščite svobode govora ne moreta prepovedati.