Pavel Durov na svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni leta 2016. Foto: Reuters
Pavel Durov na svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni leta 2016. Foto: Reuters

Sodišče mu je odobrilo varščino pod pogojem, da plača pet milijonov evrov, se dvakrat tedensko javlja policiji in ne zapušča francoskega ozemlja, je zapisala pariška tožilka Laure Beccuau.

Durov je obtožen sodelovanja pri vodenju spletne platforme, ki omogoča širjenje posnetkov spolnih zlorab otrok in trgovine z mamili, zavračanja posredovanja informacij organom pregona ter pranja denarja in zagotavljanja kriptografskih storitev storilcem kaznivih dejanj.

Uvedba uradne preiskave v Franciji ne vodi nujno do sojenja, temveč pomeni, da po mnenju sodnikov obstaja dovolj dokazov za nadaljevanje preiskave. Preiskave lahko trajajo več let, preden končajo na sodišču.

Beccuau je še dejala, da je "skoraj popolno neodzivanje Telegrama na uradne prošnje sodišča" pritegnilo pozornost pariškega tožilstva za kibernetski kriminal. Tožilka je še dejala, da so do podobnih ugotovitev prišle tudi druge francoske preiskovalne službe ter različni partnerji v Eurojustu, Agenciji EU-ja za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah.

Preiskava, ki jo je vodil državni urad za mladoletnike, se je začela februarja, julija pa je bila vložena obtožnica.

Pri Telegramu aretacije Durova skoraj niso komentirali, le v ponedeljkovi izjavi so navedli, da je njihovo moderiranje "v skladu z industrijskimi standardi in se nenehno izboljšuje".

"Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov nima česa skrivati in pogosto potuje po Evropi," so zapisali. "Absurdno je trditi, da sta platforma ali njen lastnik odgovorna za zlorabo."

Njegov odvetnik David-Olivier Kaminski je dejal, da Telegram v vseh pogledih izpolnjuje evropske digitalne predpise in je moderiran po enakih standardih kot druga družbena omrežja. Dodal je, da je "absurdno" domnevati, da bi bila Durov lahko vpleten "v kriminalna dejanja, ki ga ne zadevajo niti neposredno niti posredno", je poročal BBC.

Medtem ko večina največjih družbenih omrežij na svetu sodeluje z državnimi in mednarodnimi organi, ko gre za huda kazniva dejanja, kot je širjenje otroške pornografije, je Telegram obtožen, da pozive ignorira.

To je prvi primer, da je bil lastnik platforme aretiran zaradi načina njene uporabe, kar je sprožilo burno razpravo o svobodi govora in odgovornosti. Vodje tehnoloških podjetij so se že morali zagovarjati pred različnimi uradnimi komisijami, vendar je to prvič, da je bil lastnik podjetja zaradi tega aretiran, navaja BBC.

Macron: Aretacija ni bila politična odločitev

Aretacija Durova, ki ima poleg ruskega tudi francosko državljanstvo, je še bolj načela odnose med Parizom in Moskvo. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v torek dejal, da so odnosi med državama na najnižji točki.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je v torek dejal, da je Rusija pripravljena Durovu zagotoviti vso potrebno pomoč glede na to, da ima njegovo rusko državljanstvo, vendar je položaj zapletlo njegovo francosko državljanstvo. Durov ima tudi potni list Združenih arabskih emiratov.

Telegram je v vojni v Ukrajini postal ključnega pomena za komunikacijo na bojišču, vlade in vojaki na obeh straneh vojne pa ga uporabljajo za izmenjavo novic in propagande. Aplikacija se predstavlja kot zatočišče svobode govora, vendar ga pogosto uporabljajo tudi razna zarotniška gibanja in politični disidenti.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, za katerega je znano, da je navdušen uporabnik aplikacije, je dejal, da aretacija Durova "nikakor ni bila politična odločitev", in dodal, da Francija podpira zakonito svobodo govora.