Severna Makedonija je bila ena zadnjih držav na Balkanu, kjer do zdaj niso priredili Parade ponosa. Foto: Reuters
Severna Makedonija je bila ena zadnjih držav na Balkanu, kjer do zdaj niso priredili Parade ponosa. Foto: Reuters

Udeleženci parade, ki je potekala v organizaciji Nacionalne mreže proti homofobiji in transfobiji, ki združuje organizacije za človekove pravice, so se sprehodili po središču mesta. Nosili so transparente in mavrične zastave. Dogodek je ob okrepljeni policijski navzočnosti minil mirno.

Paradi so prek družbenih medijev podporo izrazili tudi vlada in predsednik države Stevo Pendarovski. Parade se je udeležilo več ministrov in diplomati veleposlaništev ZDA in evropskih držav.

V čast 50. obletnice stonewallskega upora v New Yorku, ki velja za prelomen dogodek v gibanju za pravice LGBTI-skupnosti, je Parada ponosa, sicer peta, potekala tudi v Beogradu. Letos so udeleženci dogodka z imenom Ponos Srbije izpostavili štiri zahteve, in sicer zakonsko-pravno reguliranje istospolnih partnerstev, depatologizacijo transspolnih identitet in dostop do hormonske terapije, večjo občutljivost državnih institucij pri delu s pripadniki LGBT-skupnosti ter namenitev dela proračunskih sredstev za nevladni sektor in organizacije LGBT-skupnosti.

"Daleč smo od polnega spoštovanja skupnosti LGBTI, vendar pa je to pomemben korak v pravo smer," je bo tem dejal nekdanji poslanec Pavle Bogoevski.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug so udeleženci iz tujine prišli iz Grčije, Velike Britanije, Srbije in Hrvaške. Makedonsko notranje ministrstvo je sporočilo, da ne bodo dovolili incidentov, ki jih tudi ni bilo.

V bližini parade blizu glavne pravoslavne cerkve v Skopju je sicer potekalo tudi civilnodružbeno-versko zborovanje nasprotnikov enakopravnosti za LGBTI-skupnost, na katerem je več sto ljudi izražalo podporo t. i. tradicionalnim družinskim vrednotam. Udeležili so se ga tudi predstavniki verskih skupnosti.

Severna Makedonija je bila ena zadnjih balkanskih držav, kjer Parade ponosa še niso organizirali. V Bosni in Hercegovini bodo prvo pripravili septembra v Sarajevu.

Sorodna novica "Maribor se razvija v odprto in vključujoče mesto za vse"