Vladimir Putin. Foto: Reuters
Vladimir Putin. Foto: Reuters

Po Putinovih besedah bi bil lahko osnova za pogovore preliminarni dogovor med ruskimi in ukrajinskimi pogajalci, ki so ga v prvih tednih vojne dosegli v Carigradu.

Čeprav je po vdoru v Kursk Putin zatrdil, da v tovrstnih okoliščinah pogajanja niso mogoča, je danes znova izrazil pripravljenost na pogovore. "Ali smo se pripravljeni pogajati z njimi? Tega nismo nikoli zavračali," je dejal.

Kremelj je že večkrat zatrdil, da sta bili državi spomladi leta 2022, kmalu po začetku ruske agresije, na pragu dogovora. "Uspelo nam je doseči dogovor, o tem priča tudi podpis vodje ukrajinske delegacije, kar pomeni, da je bila ukrajinska stran v splošnem zadovoljna z doseženim," je povedal Putin.

Prepričan je, da ga na koncu niso uveljavili, ker da so prejeli povelje, naj tega ne storijo, saj da so "elite ZDA, Evrope – nekaterih evropskih držav – želele doseči strateški poraz Rusije".

O ukrajinskem vdoru v rusko Kursko oblast je Putin dejal, da je bil njegov namen upočasniti napredovanje ruskih sil v Doneškem bazenu na vzhodu Ukrajine, a da je bil ta poskus neuspešen, saj da je Kijev zgolj oslabil svoje sile vzdolž vzhodne fronte in omogočil pospešitev ruskega napredovanja.

Več tisoč ukrajinskih vojakov je 6. avgusta vdrlo čez ukrajinsko-rusko mejo ob podpori težkega orožja in topništva tudi zahodne izdelave.

Putin je na Vzhodnem gospodarskem forumu v Vladivostoku poudaril, da ima Rusija "sveto dolžnost" izgnati napadalce, ruske sile pa da so že začele potiskati ukrajinske sile iz Kurska. Na drugi strani je po Putinovih besedah rusko napredovanje proti ukrajinskemu mestu Pokrovsk uspešno.

Rusija sicer od jeseni 2022 oblasti v Doneškem bazenu, Lugansko in Doneško oblast, obravnava kot del svojega ozemlja. Lugansk nadzoruje skoraj v celoti, Doneck pa le deloma.

V preteklosti je Putin kot pogoj za kakršne koli mirovne pogovore s Kijevom zahteval umik ukrajinskih sil iz teh dveh oblasti, obenem pa še iz Hersona in Zaporožja, kar tako Ukrajina kot njene zahodne zaveznice zavračajo.

Rusija bo povečala izvoz plina na druga območja

Rusija namerava ohraniti tranzit plina v Evropsko unijo, a Ukrajine ne more prisiliti v podaljšanje dogovora o tranzitu po 31. decembru, ko se izteče, je dejal Putin.

Dodal je, da EU, kot kaže, ne želi ruskega plina in da bo Rusija povečala dobave drugim regijam in po drugih poteh, nepovezanih z Ukrajino.

Rusija bo morda povečala izvoz plina v Turčijo, pa tudi Iran poziva Rusijo k večji dobavi plina, je še povedal Putin.

Putin sarkastično: Rusija podpira Kamalo Harris

Putin je, kot kaže v šali, dejal, da Rusija na predsedniških volitvah v ZDA podpira Kamalo Harris pred Donaldom Trumpom. Spomnil je, da je Trump uvedel več sankcij zoper Rusijo kot kdor koli v Beli hiši pred njim, in znova v šali dejal, da se jih bo Harris morda vzdržala.

Kot je pojasnil Putin, je Rusija sprva podpirala kandidaturo aktualnega predsednika Joeja Bidna. Vendar pa se je ta iz predsedniške tekme umaknil in svoje podpornike pozval, naj na volitvah podprejo Kamalo Harris. "To bomo storili tudi mi; podprli jo bomo," je s posmehljivim izrazom na obrazu dejal Putin in izpostavil, da se Harris smeje tako nalezljivo, da je očitno, da je z njo vse v redu. Dodal je, da je odločitev nazadnje v rokah ameriških volivcev.

Bela hiša je v odzivu ruskega predsednika pozvala, naj preneha govoriti o volitvah v ZDA in se vanje vmešavati. "Edini ljudje, ki bi morali odločati o tem, kdo bo naslednji predsednik ZDA, so Američani," je poudaril tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby.

Ameriške obveščevalne službe medtem pravijo, da verjamejo, da želi Rusija zmago Trumpa, ker je ta manj zavezan podpori Ukrajine v vojni proti Rusiji.

Putin: Glavni cilj je osvoboditev Doneškega bazena