Trošev je bil med ustanovnimi člani Wagnerja. Foto: Reuters
Trošev je bil med ustanovnimi člani Wagnerja. Foto: Reuters

Po neuspelem poskusu upora, ki ga je prejšnji mesec sprožil Prigožin, je Putin po poročanju CNN-a ustvaril spor med visokimi poveljniki Wagnerja in njegovim ustanoviteljem.

Kot piše CNN, ki se sklicuje na ruski časopis Kommersant, je Putin nekaj dni po propadlem poskusu upora na sestanku s poveljniki Wagnerja in Prigožinom ponudil plačancem več možnosti, da še naprej služijo državi, med drugim tudi možnost za sodelovanje v spopadih pod poveljstvom Troševa.

"Lahko bi se vsi zbrali na enem mestu in še naprej služili," je dejal Putin v pogovoru za Kommersant in dodal, da se zanje ne bi nič spremenilo, saj bi jih po njegovih besedah vodil isti človek, ki je bil ves čas njihov pravi poveljnik.

Kot je ruski predsednik, je veliko sodelujočih na omenjenem sestanku prikimalo njegovemu predlogu.

Veteran Afganistana in Čečenije

Leta 1953 rojeni Trošev, ki je znan tudi pod vzdevkom Sedoj, kar pomeni sivi lasje, je upokojeni ruski polkovnik in ustanovni član Wagnerja, kjer je zasedal položaj izvršnega direktorja najemniške vojske.

Glede na dokumente Evropske unije je bil Trošev, ki ga je Bruselj uvrstil na seznam sankcioniranih posameznikov, vodja Wagnerjevih operacij v Siriji, kjer so njegove enote podpirale sile predsednika Bašarja Al Asada v boju proti upornikom.

"Andrej Trošev je neposredno vpleten v vojaške operacije skupine Wagner v Siriji. Še posebej je deloval na območje Deir ez-Zorja. Kot tak zagotavlja ključen prispevek k vojnim prizadevanjem Bašarja Al Asada in ima koristi od njega," je zapisano v dokumentih EU-ja.

Med njegovimi sodelavci je tudi eden od ustanoviteljev Wagnerja in nekdanji pripadnik ruske vojaške obveščevalne službe Dmitrij Utkin.

Trošev je veteran vojn v Čečeniji in Afganistanu, za kar je prejel tudi državno odlikovanje.

Medtem še vedno ni znana usoda vodje Wagnerja Prigožina, ki naj bi po dogovoru s Putinom odpotoval v sosednjo Belorusijo, a je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko pred dnevi dejal, da se še vedno nahaja v Rusiji.