Vojaki naj bi se z območja na zahodu in jugu Rusije v bližini meje z Ukrajino dokončno umaknili do začetka maja. Kijev je sporočil, da bo umik pozorno spremljal.

Ukrajina je po napovedi Rusije, da bo umaknila vojake z meje, sporočila, da pozorno spremlja dogajanje. Foto: EPA
Ukrajina je po napovedi Rusije, da bo umaknila vojake z meje, sporočila, da pozorno spremlja dogajanje. Foto: EPA

"23. aprila so se sile južnega vojaškega okrožja in letalske sile, ki so sodelovale na vajah, začele vračati v stalna oporišča," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Umik naj bi končali do 1. maja.

Sorodna novica Ukrajina pozdravlja napoved Rusije o umiku vojakov s Krima in meje

Na vadišču Opuk na Krimskem polotoku se bojne ladje, na katere se vkrcavajo vojaki in oprema, pripravljajo na odhod. Opremo bodo prepeljali tudi z vlaki in letali. Samo od tam bodo umaknili okoli 10.000 vojakov in 1200 kosov vojaške opreme. Umikajo tudi bojna letala, ki so sodelovala na vajah.

Šojgu: Dosegli cilje vojaške vaje

Umik vojakov v stalna oporišča je v četrtek napovedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu med obiskom na Krimu. Pojasnil je, da vojake umikajo, ker so dosegli cilje vojaške vaje.

Ukrajina in zveza Nato sta napoved umika pozdravili. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da zmanjšanje ruskih sil na ukrajinskih mejah sorazmerno zmanjšuje napetosti.

Rusija umika vojake z mejnega območja z Ukrajino

Šojgu: vojaška vaja je bila odgovor Natu

Okrepitve navzočnosti ruskih vojakov ob meji z Ukrajino so še dodatno zaostrile odnose te velesile z Evropsko unijo (EU), je za Radio Slovenija poročala novinarka Rajka Pervanje.

Šojgu, ki se je udeležil včerajšnjega začetka vojaških vaj z več kot 10.000 vojaki in 40 bojnimi ladjami na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je povedal, da je bila vojaška vaja odgovor na grozilna dejanja zveze Nato, vojska pa je pokazala kredibilne sposobnosti za obrambo države, je poročala Rajka Pervanje.

"Zveza Nato občutno povečuje vojaške dejavnosti v tej regiji. Občutno krepi obveščevalne dejavnosti. Povečuje tudi intenzivnost in obseg vaj. Natančno proučujemo premike njihovih vojakov na vadbenem območju Defender Europe 2021. Koordinacijske centre so vzpostavili na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji, enega od poglavitnih centrov so vzpostavili na območju Črnega morja. Orožje, vojska in posebna oprema prihajajo prek grških pristanišč. Ruske oborožene sile so ustrezno odgovorile na vse spremembe razmer v bližini ruskih meja," je dejal Šojgu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Dostop do morja

Medtem namerava Rusija do oktobra zaradi vojaških vaj na Krimu zapreti nekatere dele Črnega morja. To bi lahko vplivalo na promet do ukrajinskih pristanišč, ki pluje skozi Kerško ožino mimo Krima.

EU in zveza Nato sta ob tem izrazila zaskrbljenost, Rusijo pa pozvala k prostemu dostopu do ukrajinskih pristanišč.