Evan Gershkovich na zaslišanju na sodišču v Jekaterinburgu. Foto: Reuters
Evan Gershkovich na zaslišanju na sodišču v Jekaterinburgu. Foto: Reuters

Sodnik Andrej Minejev je dejal, da se bo čas, ki ga je Gershkovich že odslužil od aretacije pred skoraj 16 meseci, štel v 16-letno kazen. Odredil je uničenje novinarjevega mobilnega telefona in zvezka. Obramba ima 15 dni časa za pritožbo.

Ameriško zunanje ministrstvo in Bela hiša obsodbe še nista komentirala.

"Ta sramotna in lažniva obsodba se dogaja po tem, ko je Evan že preživel 478 dni v zaporu, kjer je bil neupravičeno pridržan, ločen od družine in svojih prijateljev, le zato, ker je opravljal svoje novinarsko delo," je zapisal njegov delodajalec, časopis Wall Street Journal. "Še naprej si bomo po najboljših močeh prizadevali za Evanovo izpustitev in podpirali njegovo družino. Novinarstvo ni zločin in ne bomo mirovali, dokler ne bo izpuščen."

Odločitev ruskega sodišča so obsodili tudi pri organizaciji Novinarji brez meja, ki so v odzivu sporočili, da je ruska država Gershkovicha "vzela za talca".

Zaslišanje v petek je bilo šele tretje v postopku. Sojenja zaradi vohunstva pogosto trajajo več mesecev, nenavadno hitra obsodba za zaprtimi vrati pa sproža ugibanja, da se bo dolgo načrtovani dogovor o izmenjavi zapornikov med ZDA in Rusijo, ki bi vključeval Gershkovicha in morda tudi druge Američane, pridržane v Rusiji, le izvedel.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov na vprašanje agencije Reuters o morebitni izmenjavi zapornikov ni želel odgovoriti.

Ruski tožilci so Gershkovicha obtožili, da je po naročilu ameriške Centralne obveščevalne agencije (CIE) zbiral podatke o podjetju v Sverdlovsku, ki proizvaja tanke za rusko vojno v Ukrajini, kar sta on in Wall Street Journal zanikala.

Varnostna služba FSB je Gershkovicha aretirala 29. marca 2023 v bifeju v Jekaterinburgu, od takrat je zaprt v moskovskem zaporu Lefortovo.

Gershkovich, Wall Street Journal in ameriška vlada zavračajo obtožbe in pravijo, da je le opravljal svoje delo novinarja, za kar ga je rusko zunanje ministrstvo tudi akreditiralo.

Namestnik tiskovnega predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva Vedant Patel v četrtek ni želel govoriti o pogajanjih o morebitni izmenjavi zapornikov, vendar je dejal, da si Washington prizadeva za čimprejšnjo izpustitev Gershkovicha in še enega zaprtega Američana, nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana.

Washington meni, da sta oba moška "neupravičeno pridržana", in pravi, da si prizadeva za njuno vrnitev domov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je Rusija pripravljena na izmenjavo zapornikov, ki bi vključevala tudi Gershkovicha, in pogovori z ZDA že potekajo, vendar morajo ostati tajni.

Od vstopa ruskih enot v Ukrajino leta 2022 sta Moskva in Washington izvedla le eno odmevno izmenjavo zapornikov: Rusija je izpustila košarkarsko zvezdnico Brittney Griner, ki je bila zaprta zaradi tihotapljenja marihuane, v zameno za trgovca z orožjem Viktorja Buta, ki je bil v ZDA zaprt zaradi kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom.

Sodišče v Jekaterinburgu. Foto: Reuters
Sodišče v Jekaterinburgu. Foto: Reuters

V Evropi kritike obsodbe Gershkovicha, ZDA si prizadevajo za njegovo osvoboditev

Ameriški predsednik Joe Biden je ponovil, da je nedolžen in poudaril, da si ZDA prizadevajo za njegovo osvoboditev. Gershkovich je bil obsojen na 16 let zapora v ruskem zaporu, "čeprav ni storil nobenega kaznivega dejanja. Tarča ruske vlade je bil, ker je novinar in Američan. Močno si prizadevamo za njegovo osvoboditev in si bomo za to prizadevali še naprej", je poudaril Biden v izjavi, ki jo je objavila Bela hiša.

Poudaril je, da so novinarja neupravičeno priprli in da novinarstvo ni kaznivo dejanje. "Še naprej se bomo odločno zavzemali za svobodo medijev v Rusiji in po vsem svetu ter se uprli vsem, ki si prizadevajo za napade na medije ali novinarje," je dodal.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je v imenu EU-ja ostro obsodil izrečeno kazen ter pozval k izpustitvi novinarja in vseh drugih političnih zapornikov v Rusiji. Na omrežju X je podal tudi oceno, da Rusija svoj spolitiziran pravni sistem uporablja za kaznovanje novinarstva.

Tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je pozvala k takojšnji izpustitvi Gershkovicha. V objavi na omrežju X je ocenila, da je izrečena kazen nasprotje pravičnosti in da je bilo sojenje politično motivirano in navidezno. "Novinarstvo ni kaznivo dejanje. Evana je treba takoj izpustiti," je zapisala.

K takojšnji izpustitvi novinarja ob poudarku, da novinarstvo ne bi smelo biti kaznivo dejanje, je na omrežju X prav tako pozval britanski premier Keir Starmer. Menil je, da obsodba samo poudarja popolni prezir Rusije do svobode medijev.

Da novinarstvo ni zločin in da resnice ni mogoče zakleniti, pa je na omrežju X izpostavila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Obsodba Gershkovicha po njeni oceni kaže na strah ruskega predsednika Vladimirja Putina pred močjo dejstev. "Sodba je politično motivirana in je del Putinove vojne propagande," je dodala v objavi s ključnikom Free Evan (Osvobodite Evana).

Odločitev ruskega sodišča sta obsodila organizacija Novinarji brez meja ter Gershkovichev delodajalec, ameriški časnik Wall Street Journal.

Gershkovicha so ruske oblasti pridržale marca lani, ko je bil na novinarski nalogi v Jekaterinburgu, in ga obtožile vohunjenja. Dokazov Moskva ni podala, sporočila je le, da so ga ujeli pri delu. Po trditvah tožilstva je za ameriško obveščevalno agencijo Cia zbiral tajne informacije o ruskem proizvajalcev tankov Uralvagonzavod. Novinar, njegov delodajalec ter ZDA so obtožbe odločno zanikali.

Tako Moskva kot Washington sta izkazala odprtost za možnost, da bi bil Gershkovich del dogovora o izmenjavi zapornikov med državama, a nobena stran ni doslej z ničimer nakazala, kdaj bi se lahko to zgodilo.