Matteo Salvini in Marine Le Pen utrjujeta zavezništvo.
Matteo Salvini in Marine Le Pen utrjujeta zavezništvo. "Mi smo alternativa za Evropo," sta med drugim poudarila. Foto: EPA
Salvini in Le Penova sklenila zavezništvo za spremembe

Voditelja populistične desnice iz Italije in Francije - suverenista, kot si pravita - utrjujeta okope. Na majskih evropskih volitvah želita zmago protibruseljskih sil. Delita zamisli o Evropi, kmetijstvu, delu, boju proti priseljevanju. Najostrejše kritike uperjata proti evropski levi sredini, ki je po njunih besedah potepala vrednote solidarnosti in pozabila na ljudi.

Na tapeti Juncker in Moscovici
Predsednika komisije in denarnega komisarja iz najmočnejših evropskih političnih družin – konservativne in socialistične – sta označila za sovražnika, sebe pa kot zaveznika za spremembe v Evropi. "Resnični sovražniki Evrope so tisti, ki so zaprti v bruseljskih bunkerjih. Sovražnika Evrope sta predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker in komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici, ki sta odgovorna za strah in negotovost v Evropi," je bil oster Salvini.
Le Pen: Ne želim, da račun plača Evropa
Govorita o zavezništvu fronte svobode; ne izključujeta možnosti skupnih kandidatov, a obljubljata svobodo posameznim državam, narodom in vladam. Da bi rešili Evropo, se borimo proti Evropski uniji, pravi LePenova. "Nenadzorovana globalizacija je kot restavracija. Zadnji, ki jo zapusti, plača račun. Ne želim, da račun plača Evropa," je dejala Le Penova.

Italija se ne bo uklonila pritiskom
Po Salvinijevih besedah se italijanska vlada tudi ne bo uklonila pritiskom, naj spoštuje evropska proračunska pravila. "Če bi bil črnogled, potem bi rekel, da špekulanti po Sorosevem zgledu stavijo na italijanski bankrot, po katerem bi prišli do poceni italijanskih zdravih podjetij," je dejal Salvini.

Zaradi vladnih načrtov, po katerih naj bi primanjkljaj v prihodnjih letih namesto doslej obljubljenih 0,8 odstotka presegel 2, se je zadolževanje italijanske države v primerjavi z nemško namreč občutno podražilo.

Salvini in Le Penova sklenila zavezništvo za spremembe