Scholz je obiskal prizorišče napada v Solingenu. Foto: Reuters
Scholz je obiskal prizorišče napada v Solingenu. Foto: Reuters

"Zdaj bomo morali poostriti predpise o orožju, zlasti glede uporabe nožev. Prepričan sem, da se bo to zgodilo zelo hitro. Narediti bomo morali vse, kar je v naši moči, da zagotovimo, da bodo tisti, ki ne morejo in ne smejo ostati tukaj v Nemčiji, vrnjeni in deportirani," je izjavil Scholz.

Deportacije bo treba pospešiti s pravnimi predpisi, če bo treba, je nadaljeval in napad z nožem označil za teroristični napad na celotno nemško družbo. "To je bil terorizem. Terorizem proti nam vsem, ki je ogrožal naša življenja, naš občutek za skupnost in naš način življenja. Ne bomo dovolili, da zlobni kriminalci, ki sledijo najhujšim ideologijam, uničujejo duh naše skupnosti, in proti njim bomo ukrepali," je še dodal.

Vodja desnosredinske Krščansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz je sicer kmalu po napadu z nožem pozval k takojšnji ustavitvi sprejemanja beguncev iz Sirije in Afganistana, kar pa je generalni sekretar SPD-ja Kevin Kühnert zavrnil in pojasnil, da so številni predlogi Merza v nasprotju z ustavo, ki zagotavlja pravico posameznika do azila.

"Odgovor ne more biti, da zdaj ljudem, ki sami bežijo pred islamisti, ker jih ti preganjajo zaradi njihovega načina življenja, zapremo vrata pred nosom," je nadaljeval in poudaril, da je namesto tega treba pojasniti, zakaj domnevni storilec, ki bi moral biti lani deportiran v Bolgarijo, ni bil nikoli izročen. Ocenil je, da je bila Bolgarija pripravljena sprejeti moškega.

Ob tem je poudaril, da so za deportacije v Nemčiji odgovorne zvezne dežele, v tem primeru torej dežela Severno Porenje - Vestfalija. Dodal je še, da si vlada prizadeva za iskanje rešitev, ki bi olajšale deportacije za storilce hudih kaznivih dejanj, tudi v Sirijo in Afganistan.

Kot je medtem povedal strokovnjak za notranje zadeve iz CDU-ja Alexander Throm, je azil prejelo malo prosilcev. Večini, zlasti tistim iz Afganistana in Sirije, je bila odobrena subsidiarna zaščita, saj v svoji državi niso bili preganjani ali osebno ogroženi, je pojasnil. Prepričan je, da bi bilo treba tovrstno zaščito za Afganistance in Sirce ukiniti, saj po njegovem mnenju v Afganistanu ni več spopadov, v Siriji pa so ti omejeni.

Tri žrtve, osem ranjenih

Napadalec je na festivalu v Solingenu v petek do smrti zabodel tri ljudi, še osem jih je bilo ranjenih. Policija je v soboto aretirala osumljenca. Gre za 26-letnega Sirca, ki naj bi krivdo že priznal. Islamska država je sicer pred tem sporočila, da je napad v Solingenu izpeljal njihov pripadnik.

Parlamentarni skupini strank CDU-ja in Krščansko-socialne unije (CSU) sta zahtevali sklic posebne seje odbora za notranje zadeve, da bi še ta teden razpravljali o napadu in načrtovanih ukrepih vlade za krepitev varnosti. Ta teden bosta sklicani tudi seji odbora za notranje zadeve in integracijo v deželi Severno Porenje - Vestfalija. Tamkajšnji notranji minister Herbert Reul se je zavzel za strožje kontrole na nemških mejah in zavračanje beguncev.