Nemški kancler Olaf Scholz je izide volitev označil za
Nemški kancler Olaf Scholz je izide volitev označil za "grenke" in "skrb vzbujajoče". Foto: Reuters

Alternativa za Nemčijo je postala prva skrajno desna stranka, ki je po drugi svetovni vojni zmagala na deželnozborskih volitvah v Nemčiji.

V dvomilijonski Turingiji naj bi AfD osvojil od 30,5 do 33,5 odstotka glasov, na Saškem pa naj bi za konservativno stranko CDU zaostal za malenkost – pripisujejo mu od 30 do 31,5 odstotka prejetih glasov.

Vendar stranka AfD, ki jo označujejo za "ekstremistično", verjetno ne bo zasedla oblasti, saj druge stranke do zdaj z njo niso hotele sodelovati pri oblikovanju večine.

Kljub temu bi lahko nacionalistična in protimigrantska stranka dobila dovolj sedežev, da bi lahko blokirala odločitve, za katere je potrebna dvotretjinska večina, na primer imenovanja sodnikov ali najvišjih varnostnih uradnikov, kar bi ji dalo moč brez primere.

"Izidi AfD-ja na Saškem in v Turingiji so skrb vzbujajoči," je dejal Scholz. "Naša država se na to ne more in ne sme navaditi. AfD škoduje Nemčiji. Šibi gospodarsko, deli družbo in uničuje ugled naše države."

Sopredsednica AfD-ja Alice Weidel je ob zmagi dejala: "To je za nas zgodovinski uspeh. Prvič smo postali najmočnejša sila na državnih volitvah. To je rekviem za koalicijo v Berlinu.

"Sopredsedujoči AfD-ja Tino Chrupalla je po objavi izidov dejal, da je volja volivcev pokazala, da je treba spremeniti politiko. "Imamo jasen mandat za vladanje v Turingiji," je povedal za javno radiotelevizijo ZDF.

"V Turingiji smo stranka številka ena," pa je za javno radiotelevizijo ARD povedal vodja AfD-ja v tej zvezni deželi Björn Höcke. Dejal je, da bo njegova stranka analizirala izide in se nato obrnila na morebitne koalicijske partnerje.

Scholzeva koalicija doživela poraz

Leto dni pred državnozborskimi volitvami so vse stranke v vladajoči Scholzevi koaliciji – socialdemokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza, Zeleni in liberalci (FDP) –, utrpele hud poraz. SPD-ju se je uspelo prebiti v deželni parlament z le 6,1 odstotka glasov, Zeleni in FDP pa niso dosegli petodstotnega praga.

Sorodna novica Po vzporednih volitvah je v Turingiji največ glasov osvojil AfD, na Saškem pa CDU

Tudi v tej zvezni deželi so SPD in Zeleni utrpeli poraz – prvi so glede na začasne izide po preštetju vseh glasovnic dobili 7,3 odstotka, drugi pa 5,1 odstotka glasov.

Medtem se je nova populistična leva stranka, Zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW), ki jo je ustanovila nekdanja članica Komunistične partije Vzhodne Nemčije ter podpredsednica nemške Levice, odrezala bolje od vseh treh koalicijskih strank ter zasedla tretje mesto.

Ker nobena stranka ni dobila absolutne večine, bi bil lahko glas BSW-ja, ki je na političnem prizorišču šele osem mesecev, odločujoč v pogovorih o oblikovanju vlade v obeh deželah, saj je po začasnih izidih dosegel 11,8 odstotka na Saškem in 15,8 odstotka v Turingiji.

Sahra Wagenknecht je novinarjem dejala, da se je "prvič v zgodovini republike" zgodilo, da je stranka v prvem poskusu na deželnih volitvah dosegla tako dober izid. "Na to smo lahko ponosni," je dodala.

"Rezultati nedeljskih volitev so grenki – tudi za nas," je dejal Scholz, ki pa je dodal, da se niso uresničile hujše napovedi, po katerih bi Scholzev SPD lahko prvič izpadel iz deželnega parlamenta.