Posebej zavarovana jedilna olja na polici španske trgovine. Foto: Reuters
Posebej zavarovana jedilna olja na polici španske trgovine. Foto: Reuters

Po navedbah španskega združenja proizvajalcev oljčnega olja Anierac so Španci v prvi polovici letošnjega leta kupili 107 milijonov litrov vseh vrst oljčnega olja in 179 milijonov litrov sončničnega olja. Gre velik preobrat, saj je bilo do letošnjega leta med španskimi kupci oljčno olje daleč na prvem mestu po priljubljenosti.

Še leta 2023 je imelo glede na podatke španskega kmetijskega ministrstva oljčno olje kar 62-odstotni delež pri količini prodanih jedilnih olj, medtem ko je sončnično olje predstavljalo skoraj 34 odstotkov.

"Jasno je, da poraba oljčnega olja v Španiji upada," je dejal tiskovni predstavnik Anieraca Primitivo Fernandez. "So gospodinjstva, ki so prej kupovala samo oljčno olje, zdaj pa prvič poleg tega kupujejo še sončnično olje," je pojasnil.

Količinsko je prodaja oljčnega olja padla za 18 odstotkov glede na prvo polovico leta 2023, so sporočili iz Anieraca, po drugi strani pa se je prodaja sončničnega olja lani količinsko povečala za 25 odstotkov.

Liter sončničnega olja je lani v povprečju stal 1,86 evra na liter, medtem ko so dražje vrste oljčnega olja stale več kot šest evrov na liter, kar je 50 odstotkov več kot leta 2022, kažejo uradni podatki.

Slabe letine, visoke cene

Španija običajno dobavi okoli 40 odstotkov svetovnega oljčnega olja, vendar so spomladanski vročinski valovi in ​​dolgotrajna suša v zadnjih dveh letih oklestili pridelek, kar je privedlo do podvojitve cen oljčnega olja na rekordne ravni.

Visoke cene so glavno sestavino sredozemske prehrane potisnile zunaj dosega revnih gospodinjstev v Španiji, ki prehajajo na cenejše sončnično olje, kažejo ugotovitve poročila ministrstva za kmetijstvo o trendih porabe hrane v letu 2023. Posledično so konec lanskega leta oljčno olje uživala predvsem gospodinjstva srednjega in višjega srednjega razreda, še piše v poročilu.

Enolitrske steklenice ekstra deviškega oljčnega olja so se lani v nekaterih trgovskih verigah prodajale za kar 14,5 evra, kar jih uvršča v kategorijo izdelkov, ki so opremljeni z varnostnimi varovali.

Junija je španska vlada znižala davek na dodano vrednost za oljčno olje, da bi ga znova naredila za bolj dostopnega, čeprav so se cene letos že nekoliko znižale.