Dostavljavci Glova v Španiji so med pandemijo covida-19 zahtevali boljše plače in večjo zdravstveno zaščito. Foto: EPA
Dostavljavci Glova v Španiji so med pandemijo covida-19 zahtevali boljše plače in večjo zdravstveno zaščito. Foto: EPA

Španska ministrica za delo Yolanda Diaz je sporočila, da Glovo ne upošteva nove delovne zakonodaje. "Glovo je kršil temeljne delavske pravice in oviral delo preiskave. Iz tega razloga so bili proti tej družbi uvedeni ukrepi," je novinarjem dejala Diaz. "Prisilili jih bomo, da bodo spoštovali zakon," je dodala.

Ministrstvo za delo navaja, da Glovo od leta 2018 do leta 2021 ni prispeval za socialno varnost in nakazoval drugih potrebnih plačil svojim delavcem, saj jih ni najemal po uradnih pogodbah.

Španija je maja 2021 kot ena prvih držav v Evropi sprejela zakonodajo, po kateri morajo dostavljalska podjetja svoje "partnerje" uradno zaposliti, če izpolnjujejo vse pogoje. Zakon je začel veljati avgusta lani. Do uvedbe nove zakonodaje je bila večina dostavljavcev samozaposlenih.

Ministrstvo je Glovu naložilo zaposlitev 10.600 dostavljavcev, ki so delovali v mestih Valencia in Barcelona. Podjetje so ob tem še kaznovali s skoraj 79 milijoni evrov globe.

Glovo je zavrnil krivdo in napovedal pritožbo. Podjetje s sedežem v Barceloni zavrača krivdo in trdi, da so v celoti sodelovali v preiskavi ministrstva za delo, ki je po njihovih trditvah potekala, še preden je zakon začel veljati.

Zaposlitve pri dostavljavcih dvigajo prah tudi v Sloveniji

Zoper neupravičene prekarne zaposlitve pri dostavljalskih platformah Glovo in Wolt se medtem javno izreka tudi slovenski minister za delo Luka Mesec. Na začetku septembra je poudaril, da sta multinacionalki pri nas v neregularnem položaju in da ne zaposlujeta kurirjev, čeprav številni med njimi izpolnjujejo vse pogoje za zaposlitev in se s tem delom preživljajo.

Kot je spomnil, je Evropska komisija predlagala ureditev tega področja z direktivo, sam pa pričakuje, da bo predpis sprejet prej kot v letu dni. Slovenija je pri tem v taboru držav podpornic regulacije skupaj s Španijo in Belgijo. V nasprotnem taboru je po njegovih besedah denimo Nizozemska.