Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poljska zavrača zaprtje rudnika v Turowu v neposredni bližini meje s Češko in Nemčijo, saj ta skrbi za energetsko stabilnost celotne regije.

Spor s Češko se je poglobil, ko je Varšava rudnik celo razširila, namesto da bi ga zaprla, to pa po mnenju Prage ogroža tamkajšnje prebivalce, pitno vodo in zrak, je za Televizijo Slovenija poročala Marta Razboršek.

Majska odločitev sodišča EU-ja v Luksemburgu, po kateri mora Poljska rudnik zapreti, je razburila poljsko vlado in tamkajšnje prebivalce, za katere je rudnik edini vir prihodkov.

Evropska komisija je na podlagi delne odločitve sodišča Evropske unije Poljski naložila 500.000 evrov kazni na dan, ker ni uresničila sodbe.

Poljska meni, da gre za sodni rop, v Bruslju pa pravijo, da bo to spodbudilo pogajanja med Varšavo in Prago.

Medtem poljski premier Mateusz Morawiecki poudarja pomen energetske varnosti. Sprašuje, kako naj v primeru pomanjkanja elektrike delajo bolnišnice, vrtci, podjetja.

Maja so se začeli pogovori višegrajskih partneric, a za zdaj niso obrodili sadov. Ker se to ni zgodilo, je Češka zahtevala celo petmilijonsko dnevno odškodnino.

Praga vztraja, da je potrebna strokovna ocena vpliva na okolje in podtalnico, saj je Poljska rudnik razširila brez te ocene.