Razbitina nemške ladje iz druge svetovne vojne v Donavi. Foto: AP
Razbitina nemške ladje iz druge svetovne vojne v Donavi. Foto: AP

Kot je dejal Vesić, so v torek z dna Donave pri Prahovem v vzhodni Srbiji na meji z Romunijo izvlekli prvo ladjo nemške rečne flote iz druge svetovne vojne. Ob tem je napovedal, da bodo v prihodnjih mesecih iz Donave potegnili 21 ladij, skupno pa naj bi iz reke dvignili približno sto ladij nacistične Nemčije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vsaka ladja, ki jo bodo izvlekli, bo po ministrovih besedah podvržena podrobnemu pregledu z razgradnjo eksplozivnih naprav, ki so ostale na njej.

Vesić je ob tem spomnil, da so nemške sile leta 1944 potopile skupaj približno 200 ladij svoje donavske in črnomorske rečne flote, da bi zaustavile prodor Rdeče armade v Donavo. Dodal je, da je Rdeča armada konec leta 1944 in nato spomladi 1945 odstranila nekaj ladij, da bi sprostila plovno pot.

"Od takrat skoraj osem desetletij ni bilo narejenega nič glede izvleka nemške nacistične rečne flote," je na Instagramu zapisal minister.

Ko bo ta proces končan, si bo javnost po njegovih besedah lahko ogledala del potopljene flote, ki že 80 let otežuje plovbo v tem delu Donave.