Pirc Musar in Vučić. Foto: EPA
Pirc Musar in Vučić. Foto: EPA

Novinar slovenske javne radiotelevizije Anžin je Vučića prosil za komentar protestov, ki že mesec in pol potekajo v Beogradu in drugih mestih v Srbiji, naslednji bodo v soboto, medtem ko v srbski skupščini ni kvoruma, da bi razpravljali o eni od zahtev protestnikov, torej o odstopu ministra za notranje zadeve Bratislava Gašića.

"Posebej sem vam hvaležen za to vprašanje, ker tudi to kaže vaš odnos, in vesel sem, da ste posebej zainteresirani za notranjepolitične razmere v naši državi. Mi tega ne počnemo, ko gre za vas, ker menimo, da je vprašanje takšnih notranjih zadev za vas in vaše javno mnenje, ne pa, da to počnete nekomu drugemu," je na začetku odgovora dejal Vučić.

Tudi skozi takšna vprašanja se po Vučićevih besedah vidi, zakaj EU v Srbiji ne uživa tolikšne priljubljenosti, "kolikor bi si vsi v naši državi želeli". Dodal je, da se ljudje v Srbiji zaradi takšnih vprašanj počutijo ponižane, češ da vidijo, da se "vmešavate v zadeve, v katere nikomur drugemu ne dovolili, da se vanje vmešava, ko gre za vaše države".

Glede protestov pa je dejal: "Protesti kot protesti. Jaz jih imam že 10, 11 let. Tisti protesti pod geslom Eden od petih milijonov so trajali leto in tri mesece. Vsak dan sem jim imel. Zdaj so vikendprotesti, včasih pa sem jih imel vsak dan."

Vučić je dejal, da so protesti sicer mirni, je pa omenil primer, ko je eden izmed protestnikov nosil obešeno lutko Vučića. "V nasprotju z vašo ustaljeno prakso v EU-ju, da ubijete boga v protestnikih od Pariza do Berlina, se pri nas mirno sprehajajo. Pridejo, zberejo se, sprehodijo se, vrnejo se, in vse je v redu," je dejal.

Kot je dodal, je policija dopuščala protestnikom, da vdrejo v poslopje skupščine ali stavbo javne radiotelevizije. "Malo bomo morali še delati glede teh evropskih reform. Kaže, da smo glede pretepanja protestnikov daleč od vaših standardov v EU-ju, in glede tega upam, da ne bomo napredovali tako hitro, kot se to od nas pričakuje."

Na Vučićevo izjavo se je odzvala Nataša Pirc Musar, ki je dejala, da so protesti "legitimno dejanje in del demokracije". Da mediji o tem poročajo, spada pod svobodo izražanja, je dodala, Vučiću pa je dejala: "Upam, da novinarju niste preveč zamerili tega vprašanja. Slovenijo seveda zanima, kaj se dogaja v Beogradu, razmere pa ste korektno pojasnili, a del demokracije je tudi medijska svoboda." Glede protestov pa je dodala, da jih je veliko tudi v Sloveniji, pa tudi pred evropskimi institucijami.

Vučić je nato dodal, da je hvaležen Anžinu, da je postavil "takšno vprašanje". "Pri nas je seveda svoboda medijev tolikšna, da bi moral vsak odgovarjati, ali sem Hitler ali Mussolini. Vam ne želim takšne stopnje svobode," je po poročanju srbskega portala N1 še dodal Vučić.

Foto: EPA
Foto: EPA

Poziv k nadaljevanju dialoga

Pirc Musar je v Beogradu Beograd in Prištino sicer pozvala k nadaljevanju dialoga pod okriljem EU-ja, ki da je edina prava pot do rešitve sedanjih težkih razmer na Kosovu in umiritve razmer. Poudarila je, da morata k temu prispevati obe strani.

"Dialog je edina prava pot do rešitve težkih razmer, da se razmere umirijo. Seveda je to potrebno na obeh straneh, tudi Kosovo mora narediti svoj del posla," je dejala in napovedala, da bo oktobra obiskala Kosovo in se o njihovih stališčih pogovarjala s kosovsko predsednico Vjoso Osmani. Z njo se je pred obiskom v Beogradu sicer že pogovarjala po telefonu.

"Položaj Evropske unije in Slovenije je seveda jasen – dialog, še enkrat dialog in dialog. Ne želimo si konfliktov na Zahodnem Balkanu. Mislim, da bi začrtana pot morala biti jasna, to je približevanje Evropi, evropskim vrednotam, vladavini prava, človekovim pravicam," je dejala in povedala, da se je o razmerah na Kosovu pogovarjala tudi na uradnem obisku v Severni Makedoniji, od koder je v sredo prišla v Beograd.

Dodala je še, da kot pravnica ne vidi razloga, zakaj v skladu z uresničitvijo sporazuma o normalizaciji odnosov na Kosovu ne bi vzpostavili skupnosti srbskih občin. Z Vučićem sta se strinjala, da je dogovore treba spoštovati in krepiti dialog ter umiriti strasti, je dejala. Vučić pa se ji je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug na skupni novinarski konferenci v Beogradu zahvalil, ker je želela slišati srbske argumente.

Odnose med Slovenijo in Srbijo sta oba poudarila kot zelo dobre. Zavzela sta se za njihovo krepitev in za to, da bosta državi z dobrimi medsebojnimi odnosi prispevali k miru, stabilnosti in napredku na Zahodnem Balkanu, so sporočili iz urada predsednice.

Za Slovenijo je evropska prihodnost držav regije ključnega pomena, zato si bo vedno iskreno prizadevala, da bi tudi Srbija postala del evropske družine, je na novinarski konferenci dejala Pirc Musar. "Za to so potrebni uvedba evropskega pravnega reda, zavezanost vladavini prava, boj proti korupciji ter zagotavljanje svobode medijev," je navedla kot glavne potrebne korake na srbski evropski poti. Kot so sporočili iz njenega urada, je poudarila tudi pomen implementacije ustavne reforme na področju sodstva, pozdravila pa napredek Srbije pri usklajevanju z vizumsko politiko EU-ja.

Nataša Pirc Musar na obisku v Srbiji

Vučić poudaril trgovinsko menjavo med državama

Vučić je medtem izrazil pričakovanje, da bo trgovinska menjava med državama po lanski rekordni tudi letos dosegla skoraj dve milijardi evrov ter poudaril, da je Slovenija ena najpomembnejših investitork in gospodarskih partneric Srbije. Več kot 1500 slovenskih podjetij namreč zaposluje 25.000 delavcev. Izrazil je željo, da bi Beograd in Ljubljano povezali s hitro železniško povezavo.

Predsednika sta govorila tudi o uresničevanju sporazuma o nasledstvu po nekdanji skupni državi in se dogovorila, da se mora proces pospešiti predvsem pri digitalizaciji arhivskih gradiv. Slovenija je sicer pobudnica digitalizacije skupnih arhivskih gradiv nekdanje SFRJ, ki bi omogočila, da bi bile njihove digitalne kopije dostopne državnim arhivom vseh držav naslednic.

Poseben namen obiska je bil po navedbah urada predsednice tudi pogovor o Zahodnem Balkanu v kontekstu vrha pobude Brdo Brioni, ki bo septembra v Severni Makedoniji. Pirc Musar se je Vučiću zahvalila za potrjeno udeležbo na vrhu in poudarila izreden pomen dialoga na tej ravni, saj lahko razprave v okviru pobude "pomagajo državam regije pri iskanju medsebojnih rešitev ter olajšajo njihovo pot v EU-ju".

Zahvala Sloveniji za podporo

Pirc Musar je Srbiji in drugim državam regije zagotovila nadaljnjo podporo in pomoč Slovenije pri približevanju EU-ju, saj je "evropska pot prava pot". Vučić pa je zagotovil, da vztrajajo na tej poti ter v tem okviru skrbijo za vladavino prava in nujne reforme. Sloveniji se je zahvalil za podporo.

Predsednica je ob obisku državljanom in političnemu vrhu Srbije še enkrat izrazila sočutje ob nedavnih strelskih napadih na beograjski osnovni šoli in v Mladenovcu, kamor je v sredo tudi položila venec v imenu Slovenije. Poudarila je, da je medvrstniško nasilje problem, s katerima se soočajo vse družbe, še posebej v dobi družbenih omrežij, kjer se pogosto pojavljajo sovražni govor in nestrpnost. Vloga predsednikov držav pri tem pa je, da spodbujajo dialog,

Spoštovanje, strpnost ter sodelovanje – tako na spletu kot v resničnem svetu, je dejala.
Pirc Musar se je v Beogradu v sredo udeležila tudi sprejema, ki ga je ob dnevu državnosti pripravilo slovensko veleposlaništvo. V nagovoru je poudarila pomen tesnejšega sodelovanja med državama na področju znanosti, kulture in gospodarstva, so še sporočili iz njenega urada.