Britanski premier je v nedeljo dejal, da so tarča izgredov muslimanska skupnost in druge manjšinske skupnosti, pri čemer so izgredniki po njegovih besedah na ulicah izrekali nacistične pozdrave. Foto: Reuters
Britanski premier je v nedeljo dejal, da so tarča izgredov muslimanska skupnost in druge manjšinske skupnosti, pri čemer so izgredniki po njegovih besedah na ulicah izrekali nacistične pozdrave. Foto: Reuters

Starmer je sejo odbora za izredne razmere, imenovan kobra, sklical po nasilnih izgredih desničarskih skrajnežev konec tedna, ko je policija aretirala več kot 150 ljudi. Na sestanku kobre so sodelovali predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb, ki so tehtali odziv oblasti na najhujše nemire v državi v zadnjih 13 letih.

Premier je po sestanku napovedal odločne ukrepe proti nasilnim izgredom v državi. Kot je dejal, bo ustanovljena "stalna vojska specializiranih policistov" za boj proti nasilnim protestom. Zavzel se je tudi za pospešitev postopkov kazenskega pregona. Več osumljencev se je danes že spoprijelo z obtožbami na sodišču, je povedal Starmer, ki je predsedoval sestanku.

Laburistični premier je prepričan, da je treba izgrednike tudi javno razkriti. "Prosil sem, da vpletene čim prej poimensko identificirajo. Občutili bodo vso moč zakona," je zatrdil.

Izgredi so izbruhnili po napadu z nožem prejšnji ponedeljek v mestu Southport, v katerem so umrle tri deklice, več otrok je bilo ranjenih. Policija meni, da so bile povod za izgrede dezinformacije na družbenih omrežjih, da je napadalec priseljenec in islamski skrajnež.

Policija je konec tedna zaradi nasilja desničarskih skrajnežev v mestih po državi, predvsem na severu Anglije, aretirala več kot 150 ljudi. Izgredniki so zažigali vozila in napadli hotele, v katerih so bili nastanjeni migranti. Ob tem so bile tarča tudi mošeje. V izgredih je bilo ranjenih tudi več policistov.

Starmer je poudaril, da bodo vpleteni v nasilne izgrede svoja dejanja obžalovali. Med drugim je obsodil nedeljski napad na hotel v Rotherhamu, v katerem so bili nameščeni prosilci za azil. Demonstrante je označil za desničarske skrajneže, ki napadajo ljudi zaradi barve kože ali vere.

Razmere v državi ostajajo zelo zaostrene, na ulicah je veliko policistov. Prizor je iz mesta Weymouth. Foto: Reuters
Razmere v državi ostajajo zelo zaostrene, na ulicah je veliko policistov. Prizor je iz mesta Weymouth. Foto: Reuters

Vlada nad spodbujanje nasilja na spletu

Vsakdo, ki spodbuja nasilje na spletu, se bo soočil s "polno močjo zakona", je opozoril Starmer in dodal, da kazensko pravo velja tako na spletu kot zunaj njega. Vlada pa je medtem opozorila, da ukrepi družbenih medijev za boj proti hujskaškim vsebinam "ne gredo dovolj daleč".

"Vlada sodeluje s spletnimi platformami, da bi zagotovila, da hitro odstranijo vsebine," je povedal premierjev tiskovni predstavnik. Minister za tehnologijo Peter Kyle se s podjetji že pogovarja o povečanju ukrepov, je dodal.

Downing Street je ob tem namignil, da spletne dezinformacije, ki spodbujajo nerede na britanskih ulicah, morda krepijo tuji državni akterji.

"Ljudje v tej državi imajo pravico biti varni, a kljub temu smo bili priča napadom na muslimanske skupnosti, napadom na mošeje. Nacistični pozdravi na ulici, napadi na policijo, brezobzirno nasilje ob rasistični retoriki, ne bom se izogibal temu, da bi to poimenoval, kar je, skrajno desničarsko razbojništvo," je dodal v nedeljskem televizijskem nagovoru.

Notranja ministrica Yvette Cooper je dejala, da je bila država v preteklih dneh priča "sramotnim prizorom" in da za napade na mošeje in metanje opek v policiste "ni opravičila". "Sledil bo odziv," je dejala in dodala, da so "več sto" aretacij že opravili.

Nasilje desničarskih skrajnežev na Otoku