Da je več držav pripravljenih sprejeti prebežnike, je že predtem ob robu zasedanja skupine G20 v Osaki dejal italijanski premier Giuseppe Conte.

Kapitanka ladje Carola Rackete je pod drobnogledom policije. Foto: EPA
Kapitanka ladje Carola Rackete je pod drobnogledom policije. Foto: EPA

Tiskovna predstavnica organizacije Sea Watch Giorgia Linardi je še sporočila, da so seznanjeni s tem, da kapitanko ladje Carolo Rackete v Italiji preiskujejo zaradi pomoči pri nezakonitih migracijah in kršitve zakonodaje s področja pomorstva, ker ni upoštevala navodil italijanske obalne straže. V sredo je namreč ladja brez dovoljenja vplula v italijanske ozemeljske vode. Kapitanki po navedbah italijanskih medijev grozi 15 let zapora in 50.000 evrov kazni, ladjo pa bi lahko zasegli. Kot so še sporočili iz nevladne organizacije, je italijanska policija na krovu ladje Sea Watch 3 in je zaplenila dokumente in videoposnetke.

Racketejeva je medtem razmere na ladji opisala kot "zelo napete". "Trenutno so razmere zelo napete in se samo še slabšajo," je poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Trenutno je plovilo nekaj kilometrov oddaljeno od pristanišča na Lampedusi, saj jim ne dovolijo vstopa.

Kapitanka je v četrtek dejala, da evropske države nimajo interesa, da bi poiskale rešitev za 42 prebežnikov. 31-letnica je simbol upora v italijanskih medijih, ker se je uprla politiki notranjega ministra Mattea Salvinija glede zapiranja pristanišč za ladje nevladnih organizacij. Ta ji očita sokrivdo pri tihotapljenju ljudi. Kapitanka je pojasnila, da skušajo že dva tedna skleniti dogovor z več sogovorniki, Italijo, Nemčijo, Malto in Francijo ter tudi Evropsko komisijo, a brez uspeha. "Zelo jasno nam je, da nihče izmed teh akterjev nima interesa za iskanje rešitve, in tako smo bili mi tisti, ki smo morali ukrepati," je dejala Nemka.

Glede možnosti zaporne in denarne kazni je dejala, da zaupa italijanskim sodnim organom. "Prepričana sem, da bodo italijanska sodišča ugotovila, da sta življenje in varnost rešenih ljudi veliko pomembnejša," je dejala.

Preteklo noč je pet poslancev levosredinskih strank v znak solidarnosti s prebežniki preživelo na ladji. "Na krovu bomo ostali, dokler se ne bodo izkrcali vsi prebežniki," je povedal Graziano Delrio, ki je bil med letoma 2014 in 2017 italijanski minister, pristojen za obalno stražo.

Od 53 prebežnikov, ki so jih pred obalo Libije rešili že 12. junija, torej pred več kot dvema tednoma, jih je na ladji še 40. Nazadnje sta jo v četrtek zapustila 19-letnik, ki je zbolel, in njegov mlajši brat.