Najsrditejši boji med ukrajinskimi in ruskimi silami potekajo na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Najsrditejši boji med ukrajinskimi in ruskimi silami potekajo na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters

"Ruski predsednik Vladimir Putin za zdaj še ni pripravljen na mir, saj je začel novo ofenzivo. Jasno je, da smo se zdaj znašli sredi logistične tekme. Ključna oprema, kot so strelivo, gorivo in rezervni deli, morajo priti v Ukrajino, preden Rusija prevzame pobudo na bojišču. Hitrost je tista, ki bo rešila življenja," je dejal Stoltenberg.

Opozoril je, da je Rusija na bojišču pripravljena sprejeti velike izgube, njen cilj – nadzor nad Ukrajino – pa ostaja nespremenjen. "Da bi zagotovili zmago Ukrajine in njen obstoj kot suverena država, ji moramo še naprej zagotavljati vse, kar potrebuje za zmago ter dosego pravičnega in trajnega miru," je pojasnil.

Ob tem je poudaril potrebo po okrepitvi proizvodnje streliva. "Trenutna stopnja porabe streliva v Ukrajini je mnogokrat večja od naše stopnje proizvodnje. To obremenjuje našo obrambno industrijo in izčrpava naše zaloge," je priznal.

Pri tem je pojasnil, da se je rok za pripravo streliva velikega kalibra podaljšal z 12 na 28 mesecev, danes oddana naročila pa bi bila lahko dobavljena šele čez dve leti in pol. "Ravno zato moramo povečati proizvodnjo in naložbe v obrambno industrijo," je še dodal.

Na vprašanje o morebitni dobavi bojnih letal Ukrajini je odgovoril, da se podpora Ukrajini spreminja z razvojem in potekom vojne ter da bodo o tem razpravljali na zasedanju obrambnih ministrov Nata v torek in sredo.

Hkrati je opozoril, da je od nedelje zaradi kibernetskih napadov še vedno moteno delovanje nekaterih spletnih strani Nata. Vendar to nikakor ne vpliva na poslovanje in delovanje zavezništva, je poudaril.

Ukrajinske zaveznice predlagajo novo resolucijo

Zaveznice Ukrajine so ob prvi obletnici napada Rusije na to državo pripravile nov predlog resolucije, ki bi vnovič obsodila rusko agresijo in zahtevala umik iz suverene in neodvisne države članice ZN-a. O resoluciji bo glasovala Generalna skupščina.

Predlog resolucije podaja tudi predloge za dosego miru. Poziva k povečanju mednarodnih diplomatskih prizadevanj za mir, ki bodo spoštovala Ustanovno listino ZN-a. Ta med drugim določa, da se morajo države članice ZN-a vzdržati grožnje s silo, ki je ne smejo uporabljati proti ozemeljski celovitosti ali politični neodvisnosti katere koli države, spore pa morajo reševati po mirni poti.

Predlagana resolucija ponavlja prejšnjo zahtevo Generalne skupščine, naj Rusija nemudoma, v celoti in brezpogojno umakne vse svoje oborožene sile iz Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja, kar pomeni tudi odhod s polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Predlog poudarja, da nobeno ozemlje, pridobljeno z grožnjo ali uporabo sile, ne bo veljalo za zakonito. Zahteva, da se z vsemi vojnimi ujetniki ravna v skladu z Ženevsko konvencijo, poziva k izmenjavi vojnih ujetnikov in izpustitvi nezakonito pridržanih ljudi ter vrnitvi vseh prisilno preseljenih civilistov, vključno z otroki.

Predlog ob tem obsoja hude posledice agresije v Ukrajini, vključno z nenehnimi napadi na kritično infrastrukturo, ki imajo uničujoče posledice za civiliste. Poziva tudi k doslednemu spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava pri zaščiti civilistov in civilne infrastrukture.

Generalna skupščina je sprejela več resolucij o Ukrajini po začetku vojne februarja lani. Foto: Reuters
Generalna skupščina je sprejela več resolucij o Ukrajini po začetku vojne februarja lani. Foto: Reuters

Resolucija manj podrobna od načrta Zelenskega

Predlagana resolucija je širša in manj podrobna od mirovnega načrta v desetih točkah, ki ga je na novembrskem vrhu držav G20 predstavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, da bi predlagatelji na svojo stran dobili čim več držav v 193-članski Generalni skupščini ZN-a.

Načrt Zelenskega med drugim predvideva ustanovitev posebnega sodišča za pregon ruskih vojnih zločinov, vzpostavitev evropske in atlantske varnostne arhitekture z jamstvi za Ukrajino, obnovo poškodovane ukrajinske energetske infrastrukture in zagotovitev varnosti največje evropske jedrske elektrarne v Zaporožju.

Novo izredno zasedanje Generalne skupščine o Ukrajini se bo začelo v sredo, 22. februarja, nastopi predstavnikov držav bodo trajali še najmanj v četrtek, 23. februarja, ko bo predvidoma potekalo tudi glasovanje o resoluciji.

Generalna skupščina je zdaj tista, ki sprejema resolucije o Ukrajini, saj Varnostni svet zaradi ruske in kitajske pravice do veta tega ne more storiti in lahko le razpravlja brez sklepov. Resolucije Generalne skupščine so pomembne, vendar niso tako mednarodnopravno pomembne kot resolucije Varnostnega sveta.

Ta se bo na ministrski ravni na temo Ukrajine sešel ob obletnici invazije, 24. februarja. Srečali se bodo zunanji ministri 15 držav članic Varnostnega sveta in predstavnik Ukrajine.

O resoluciji Generalne skupščine se pogovarjajo vse države, razen Rusije in Belorusije, ki jima predlagatelji osnutka predloga niso poslali.

Predlog resolucija obsoja hude posledice agresije v Ukrajini, vključno z nenehnimi napadi na kritično infrastrukturo. Foto: EPA
Predlog resolucija obsoja hude posledice agresije v Ukrajini, vključno z nenehnimi napadi na kritično infrastrukturo. Foto: EPA

Prva resolucija stara skoraj eno leto

Prva resolucija o Ukrajini, ki jo je Generalna skupščina sprejela 2. marca 2022, je zahtevala takojšnjo ustavitev ognja, umik vseh ruskih vojakov in zaščito vseh civilistov in dobila 141 glasov podpore, s petimi glasovi proti in 35 vzdržanimi.

Naslednja resolucija je 24. marca dobila 140 glasov, pet držav je bilo proti, 38 pa vzdržanih. Ta resolucija je Rusijo obtožila humanitarne krize v Ukrajini ter pozvala k takojšnji prekinitvi ognja in zaščiti milijonov civilistov.

Generalna skupščina ZN-a je nato 7. aprila lani z 93 glasovi za, 24 proti in 58 vzdržanimi izključila Rusijo iz Sveta za človekove pravice ZN-a v Ženevi.

Resolucija, ki je bila sprejeta 12. oktobra, je obsodila poskus nezakonite priključitve štirih ukrajinskih pokrajin Rusiji in je dobila 143 glasov podpore. Znova je bilo proti pet držav, vzdržalo pa se jih je 35.

Zadnjo resolucijo, sprejeto 14. novembra, v kateri je Generalna skupščina ZN-a zahtevala, da Rusija odgovarja za kršitev mednarodnega prava z napadom na Ukrajino, vključno s plačilom odškodnine za povzročeno škodo in žrtve, pa je dobila 94 glasov podpore, 14 držav je bilo proti, 73 pa se jih je vzdržalo.