Zastave sodelujočih držav na spominski slovesnosti na plaži Omaha ob 80. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji. Foto: Reuters
Zastave sodelujočih držav na spominski slovesnosti na plaži Omaha ob 80. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji. Foto: Reuters

"Spominjamo se lekcije, ki se vedno znova ponavlja. Svobodni narodi morajo stopiti skupaj, da se uprejo tiraniji," je na slovesnosti pri spomeniku skoraj 22.500 britanskim vojakom, ki so padli na dan D in v dneh, ki so sledili osvobajanju Evrope izpod nacizma, dejal britanski kralj Karel III.

Opozoril je, da je veteranov dneva D vedno manj, ob tem pa dodal, da je naša dolžnost, da se "spominjamo, kaj so zagovarjali in kaj so dosegli za vse nas, to ne sme nikoli izginiti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Dan D ali največja kopenska, pomorska in letalska operacija 2. svetovne vojne

Britanske slovesnosti pri plaži Gold v kraju Ver-sur-Mer sta se udeležila tudi britanski premier Rishi Sunak in francoski predsednik Emmanuel Macron, ki sta ravno tako poudarila, da nihče ne sme pozabiti žrtev dneva D. "Samo s spominjanjem lahko zagotovimo, da stvar, za katero ste se borili, ne bo nikoli samoumevna. Zato zdaj in vedno spoštujemo svoje veterane," je dodal Sunak.

Vojakom, ki so se pred 80 leti izkrcali v Normandiji, sta se zahvalila tako Macron kot predsednik francoske vlade Gabriel Attal. "Vse so pustili za seboj in tvegali za našo neodvisnost, za našo svobodo. Tega ne bomo pozabili," je dejal francoski predsednik.

"Francija ne bo nikoli pozabila tistih, ki so umrli zanjo," je dejal Attal in dodal, da je sam del generacije, ki je odrasla brez vojne in ki včasih pozabi, kako krhka sta demokracija in svoboda. "Naša hvaležnost je večna," je še poudaril.

Kanadski premier Justin Trudeau je na kanadski slovesnosti pri plaži Juno v bližnjem kraju Courseulles-Sur-Mer voditelje pozval, naj se še naprej borijo za demokracijo. "Demokracija je danes še vedno ogrožena. Ogrožajo jo agresorji, ki želijo na novo zarisati meje," je opozoril.

Biden je zaveznike pozval, naj vztrajajo s pomočjo Ukrajini. Foto: Reuters
Biden je zaveznike pozval, naj vztrajajo s pomočjo Ukrajini. Foto: Reuters

Biden: Izolacionizem ni odgovor

Osrednje slovesnosti na plaži Omaha so se poleg približno 200 še živih vojnih veteranov udeležili tudi številni voditelji, med njimi ameriški predsednik Joe Biden, Macron, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, Sunak in Karel III.

Biden je nagovoril zbrane k obrambi svobode in demokracije ter zahodne sile pozval, naj vztrajajo s pomočjo Ukrajini in se ne vdajo ruski tiraniji. Ameriški predsednik je na skupni slovesnosti dejal, da je predaja ruski agresiji "preprosto nepredstavljiva", in zagotovil, da s podporo Ukrajini ne bo popustil.

Zahodne zaveznike in članice Nata je pozval, naj sodelujejo v času, ko je po njegovih besedah demokracija ogrožena bolj kot kadar koli po koncu druge svetovne vojne. "Izolacionizem ni bil odgovor pred 80 leti in ni odgovor danes," je poudaril Biden.

Na vojno v Ukrajini je opozoril tudi Macron. "Hvala ukrajinskemu ljudstvu za njegov pogum. Tukaj smo in ne bomo popustili," je dejal na znameniti normandijski plaži Omaha in poudaril, da se je treba za svobodo boriti vsak dan znova. "Soočeni z vrnitvijo vojne na našo celino (...) pokažimo, da smo vredni tistih, ki so se tukaj izkrcali," je dodal.

Ukrajinski predsednik Zelenski je na dogodku požel stoječe ovacije. "Zavezniki so takrat branili svobodo Evrope, Ukrajinci pa to počnejo zdaj. Takrat je zmagala enotnost in prava enotnost lahko zmaga tudi danes," je ob prihodu v Normandijo na omrežju X zapisal Zelenski in dodal, da današnja obletnica opominja na pogum in odločnost v prizadevanjih za svobodo in demokracijo.

Zelenskega bo Macron predvidoma v petek sprejel v Elizejski palači. Ob tem naj bi se Zelenski sestal tudi s francoskim obrambnim ministrom Sebastienom Lecornujem.

Na slovesnosti tudi nemški kancler Scholz

Nemški kancler Olaf Scholz, ki se je prav tako udeležil slovesnosti, je v prispevku, ki ga je objavil francoski časnik Ouest France, začetek izkrcanja zaveznikov označil za dan osvoboditve tako Francije kot številnih drugih evropskih držav izpod nacistične okupacije, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po njegovih besedah je pogum osvoboditeljev tudi Nemčiji utrl pot do demokracije, svobode, blaginje in pravne države. "Njihov pogum je nam, Nemcem, dal priložnost za nov začetek," je poudaril. Dejstvo, da se kot nemški kancler lahko udeleži današnje slovesnosti, je vse prej kot samoumevno, je poudaril.

"To je izraz združene Evrope in kaže na vzdržljivost našega čezatlantskega partnerstva," je dejal.

Največja vojaška operacija operacija v zgodovini

Obletnica prelomnega dogodka v drugi svetovni vojni je še posebej odmevna, ko na mejah Evrope divja vojna v Ukrajini. Poteka tudi v letu številnih volitev, vključno z volitvami v Evropski parlament in predsedniškimi volitvami v ZDA.

Zavezniško izkrcanje v Normandiji, ki je pomenilo začetek konca druge svetovne vojne, se je začelo v noči na 6. junij pred 80 leti. To je bila največja vojaška pomorska, kopenska in zračna operacija v zgodovini človeštva, ki je tako med zavezniki kot na nemški strani zahtevala okoli 10.000 žrtev.

Zavezniški vojaki so se v operaciji izkrcali na petih plažah, razporejenih po vsej normandijski obali. Američani so se izkrcali na plažah Omaha in Utah, Britanci na plažah Gold in Sword, na plaži Juno pa so se izkrcale tako britanske kot kanadske sile.

Britanske padalce ob 80. obletnici dneva D pričakali francoski cariniki

Po pristanku na travniku so morali padalci opraviti improviziran carinski pregled. Kot prikazuje videoposnetek, ki ga je objavil francoski časnik Ouest-France, so se padalci z velikimi nahrbtniki pomikali mimo francoskih carinikov, ki so sedeli za zložljivimi mizami, poroča bruseljski spletni portal Politico.

Velika Britanija od leta 2020 ni več članica Evropske unije, Britanci pa tako za vstop v Unijo potrebujejo potne liste.

"Padalci so bili vnaprej obveščeni, tako da ni bilo presenečenj," je za časnik povedal vodja regionalnega carinskega urada Jonathan Monti. Britanski časnik The Sun, zagovornik brexita, pa se je nad preverjanjem potnih listov zgražal.

Brigadir Mark Berry, ki je vodil operacijo, je za The Sun povedal, da je to nekaj, česar še ni doživel. "Toda glede na dobrodošlico, ki smo je bili deležni, se zdi to zelo majhna cena za prihod v Francijo," je dodal.