Foto: EPA
Foto: EPA

Odnosi med EU-jem in Švico so napeti od lanskega maja, ko je Švica enostransko odstopila od pogajanj z Brusljem o sporazumu o sodelovanju.

Pogovori med Brusljem in Bernom so zašli v slepo ulico, ko je EU zavrnil švicarske zahteve po izključitvi ključnih vprašanj iz sporazuma, ki se nanašajo na državno pomoč, zaščito plač in svobodo gibanja.

Odnose med EU-jem in Švico trenutno ureja več kot sto dvostranskih sporazumov, od katerih nekateri segajo tudi v leto 1972. Nekateri se bodo tudi kmalu iztekli, kar bi lahko ogrozilo dostop Švice do skupnega evropska trga.

V zadnjih 13 letih potekajo razprave o splošnem sporazumu o sodelovanju, ki bi uskladil pravni okvir urejanja odnosov med državama. Vzpostavil naj bi tudi mehanizem za reševanje sporov.

Bruselj si prizadeva za sporazum, v katerega bi bili vključeni vsi dosedanji dvostranski sporazumi, polega tega pa Švica pričakuje prilagoditev pravilom skupnega evropskega trga, kjer so tudi njene največje trgovinske partnerice.

Bern se že pripravlja na nova pogajanja

Švicarski predsednik Cassis, ki je hkrati tudi zunanji minister, je v pogovoru za časopis Sonntags Zeitung zdaj dejal, da si švicarska vlada trenutno prizadeva za obnovitev pogovorov z EU-jem, ki se mu mora Švica po njegovem mnenju še bolj približati.

Cassis pravi, da bi rad Švico približal EU-ju. Foto: Reuters
Cassis pravi, da bi rad Švico približal EU-ju. Foto: Reuters

Kot je napovedal Cassis, v Bernu pripravljajo okvir za nadaljevanje pogajanj. Poleg sporazumov glede elektrike in energije, sam vidi možnosti tesnejšega sodelovanja tudi na področjih zdravstva, raziskav in kulture.

Po njegovih besedah se bo v tripolarnem svetu z ZDA, Rusijo in Kitajsko ter Evropsko unijo povečeval pritisk na Švico, da poglobi svoje odnose z Evropo, saj "ima z EU-jem gospodarsko, ideološko in družbeno največ skupnega".

Evropska unija je največji trgovinski partner Švice, medtem ko je Švica četrta največja trgovinska partnerica EU-ja za Kitajsko, ZDA in Veliko Britanijo.

Ostre besede po zadnjih pogovorih

Na zadnjih pogovorih Cassisa in podpredsednika Evropske komisije Maroša Šefoviča novembra lani ni bilo pričakovane otoplitve v odnosih. Po pogovorih je Cassis dejal, da Švica ne sprejema nobenih ukazov iz EU-ja.

"Med EU-jem in Švico ni nobenih ukazov, ki bi jih bilo treba izdajati ali prejemati. Vsaka stran zastopa svoje interese in vsaka stran sporoča svoje želje. Vlada ve, kaj želi EU," je takrat dejal Cassis in dodal, da Bern nikoli ni nameraval nadaljevati pogajanj takoj po propadu razprave o okvirnem sporazumu.

Šefčovič je na drugi strani Švico pozval, naj se izreče, ali še vedno želi daljnosežen dogovor o sodelovanju s povezavo.

Cassis in Šefovič bi se morala nato znova srečati januarja na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, ko naj bi dokončno oblikovala časovnico in potrdila, da so pogovori znova na pravi poti, a je forum odpadel zaradi pandemije.