"Ni razloga, da bi dvomili o ugotovitvah zdravnikov v berlinski bolnišnici, da je bil Navalni zastrupljen," je povedal Stoltenberg ob prihodu na neformalno zasedanje obrambnih ministrov Evropske unije v nemški prestolnici. "Zdaj potrebujemo transparentno preiskavo, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo, in zagotovili, da bodo odgovorni odgovarjali," je poudaril Stoltenberg.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg v pogovoru z nemško obrambno ministrico Annegret-Kramp Karrenbauer na neformalnem zasedanju obrambnih ministrov Evropske unije v Berlinu. Foto: EPA
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg v pogovoru z nemško obrambno ministrico Annegret-Kramp Karrenbauer na neformalnem zasedanju obrambnih ministrov Evropske unije v Berlinu. Foto: EPA

Pozivom k preiskavi tega dogodka se je danes pridružila tudi visoka komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović. "Ruske oblasti pozivam, da izvedejo takojšnjo, neodvisno in učinkovito preiskavo, da bi v celoti osvetlili primer Alekseja Navalnega, predvsem glede sumov namerne zastrupitve," je zapisala na Twitterju.

Zadeva Navalni: Kremelj za zdaj ne bo sprožil kazenske preiskave

Nemški zdravniki: Zastrupitev s snovjo iz skupine zaviralcev holin esteraz
Zdravniki v bolnišnici Charite v Berlinu, kjer se od sobote zdravi ruski politik, so v ponedeljek sporočili, da klinične ugotovitve kažejo na zastrupitev s snovjo iz skupine zaviralcev holin esteraz. Za katero snov natančno gre, še ugotavljajo. Rusijo so po ugotovitvi berlinskih zdravnikov k preiskavi med drugim pozvali že EU, Nemčija, Francija in ZDA.

Kremelj še ne vidi potrebe po preiskavi
Medtem pa Moskva zavrača pozive k preiskavi. "Zanjo mora obstajati razlog. V tem trenutku lahko rečemo le, da je bolnik v komi. Ne vem, zakaj se nemškim zdravnikom tako mudi z oceno, da je bil Navalni zastrupljen. Najprej je treba sploh potrditi, da je šlo za zastrupitev," je dejal uradni govorec Kremlja Dmitrij Peskov, ki je zavrnil namigovanja, da bi zastrupitev naročil ruski predsednik Vladimir Putin. "Tovrstna namigovanja so le širokoustenje, Kremelj jih ne jemlje resno," je odločen Peskov.