Švedska je za vstop v Nato zaprosila po ruski invaziji v Ukrajini. Foto: AP
Švedska je za vstop v Nato zaprosila po ruski invaziji v Ukrajini. Foto: AP

Odbor, v katerem imajo večino predstavniki vladajoče stranke predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, je ratifikacijo Švedske potrdil, potem ko je na prejšnjem zasedanju sredi novembra razpravo preložil. O ratifikaciji mora zdaj glasovati še turški parlament, v katerem ima prav tako večino Erdoganova stranka. Po poročanju tujih medijev bo parlament ratifikacijo potrdil, glasovanje naj bi potekalo v prihodnjih tednih.

Švedska je z odločitvijo pristojnega turškega parlamentarnega odbora tako korak bližje vstopu v severnoatlantsko zavezništvo. Švedski zunanji minister Tobias Billstrom je odločitev turškega odbora pozdravil in dejal, da se država veseli vstopa v Nato.

Tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je zeleno luč odbora pozdravil. "Švedsko članstvo bo okrepilo Nato," je sporočil. Ob tem je dodal, da pričakuje čimprejšnjo ratifikacijo tako v Turčiji kot tudi še na Madžarskem.

V čakanju na zeleno luč Turčije in Madžarske

Turčija zaradi več zahtev, tudi glede izročitve članov v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke, doslej pristopnega protokola Švedske ni ratificirala. Turški predsednik Erdogan je protokol o pristopu Švedske k Natu parlamentu uradno predložil oktobra. Med drugim je glasovanje povezal z odobritvijo prodaje bojnih letal Ankari v ameriškem kongresu.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani zaradi ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred več kot enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa, kot omenjeno, še čaka na zeleno luč Turčije in Madžarske.