Deniz Yücel se je lani udeležil knjižnega sejma v Frankfurtu. Foto: EPA
Deniz Yücel se je lani udeležil knjižnega sejma v Frankfurtu. Foto: EPA

Dopisnika nemškega časopisa Die Welt pa so oprostili obtožb spodbujanja ljudstva k sovražnosti in propagandi za islamskega klerika Fetullaha Gülena, ki mu Turčija očita vpletenost v spodleteli državni udar pred štirimi leti.

Tožilstvo je za Yücela zahtevalo do 18 let zapora. Kot dokaz za širjenje teroristične propagande so navedli novinarjev intervju s predstavnikom PKK-ja Cemilom Bayikom. Turčija, EU in ZDA obravnavajo PKK kot teroristično organizacijo.

Novinarja so aretirali februarja 2017 v Turčiji, nato pa je bil leto dni brez obtožnice zaprt v carigrajskem zaporu Silivri. Februarja 2018 so ga izpustili iz zapora, nato je odpotoval v Nemčijo. Yücel, ki vse obtožbe zavrača, ima nemško in turško državljanstvo, proces proti njemu pa je močno ohladil odnose med Berlinom in Ankaro.

Yücelov odvetnik napovedal pritožbo
Turško ustavno sodišče je junija lani soglasno razsodilo, da dolgo pridržanje novinarja ni bilo v skladu s turško zakonodajo in da je šlo za kršitev človekovih pravic. "Sodišče danes ni upoštevalo odločitve ustavnega sodišča," je sporočil novinarjev odvetnik Veysel Ok. Napovedal je, da se bo Yücel na razsodbo pritožil. Rok za pritožbo je sedem dni.