Poljski premier Donald Tusk. Foto: Reuters
Poljski premier Donald Tusk. Foto: Reuters

"Po šestih mesecih dela smo obtožili 62 ljudi iz prejšnje vladajoče elite, tožilstvu pa smo poslali 149 pritožb," je na novinarski konferenci povedal Tusk in dodal, da trenutno 200 inšpektorjev preiskuje 90 institucij na 17 ministrstvih.

Kot je še pojasnil, so bile poneverbe del "zaprtega sistema", ki ga je ustvarila stranka PiS, in so temeljile na predpostavki, da nekdanja vladajoča stranka ne more izgubiti oblasti.

"Najbolj izstopa premišljena strategija uporabe javnih sredstev, ki so se z ministrstev stekala v fundacije, ki so jih vodili politiki ali njihovi družinski člani," je opozoril.

Poljski ministri za notranje zadeve, pravosodje in finance so medtem podpisali dogovor, v skladu s katerim nameravajo skupaj preganjati zlorabe in kazniva dejanja finančne narave ter odgovorne privesti pred sodišče. Njihov cilj je tudi vrnitev poneverjenega denarja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nekdanji poljski premier iz stranke PiS Mateusz Morawiecki pa je obtožbe Tuska zavrnil. Gre za laži, katerih cilj je uničiti največjo opozicijsko stranko, je zapisal na omrežju X.

PiS se je med osemletno vladavino soočal z obtožbami opozicijskih strank, skupin za človekove pravice in Evropske unije, da spodkopava demokratične norme, povečuje državni nadzor nad sodstvom in zmanjšuje medijsko svobodo.