V Dubrovniku imajo gasilci največ dela s črpanjem vode iz poplavljenih objektov. Foto: BoBo
V Dubrovniku imajo gasilci največ dela s črpanjem vode iz poplavljenih objektov. Foto: BoBo

V Dubrovniku so hudourne vode poplavile številne ulice, tudi znameniti Stradun. Voda je vdirala v kleti, gostinske lokale in trgovine ter stanovanja. Neprevoznih je več cest, pod vodo pa so končali tudi nekateri avtomobili, o čemer pričajo fotografije in posnetki, ki jih objavljajo uporabniki družbenih omrežij.

Dubrovniški župan Mato Franković je na družbenem omrežju Facebook pozval prebivalce, naj ne zapuščajo domov. "Trenutna ekstremna količina padavin je poplavila skoraj vse ulice v mestu. Vse nujne službe so na terenu," je sporočil. Opozoril je, da tudi med 15. in 23. uro pričakujejo ekstremne količine padavin, ki da bodo povzročile številne težave.

Poveljnik županijskih gasilcev Stjepan Simović je po poročanju hrvaške javne radiotelevizije HRT medtem povedal, da so gasilci v Dubrovniku do 13. ure posredovali več kot 30-krat. Največ dela imajo s črpanjem vode iz poplavljenih objektov, zaradi neugodnih vremenskih razmer pa naj bi se število njihovih intervencij še povečalo.

N1 je poročal, da so okoli 13. ure zaradi poškodbe dečka, ki je padel v jašek, morali posredovati gasilci. 14-letnega dečka so po oskrbi lažje poškodbe noge odpustili iz bolnišnice.

V Zadru so padavine že dopoldne poplavile posamezne ceste in gostinske objekte, vendar gasilci po poročanju HRT niso imeli veliko dela. V Makarski pa je v pol ure padlo 52 litrov dežja na kvadratni meter, zaradi česar jaški niso mogli požirati vse vode in je prav tako poplavilo nekatere ulice.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je zaradi možnih neurij z obilnimi padavinami in orkanskim vetrom za danes izdal oranžno vremensko opozorilo za splitsko in dubrovniško regijo ter za območje Like in Knina

Nad Dalmacijo se je razbesnelo neurje z obilnimi padavinami