Foto: EPA
Foto: EPA

V drugi krog se je uvrstilo šest kandidatov, poleg omenjene trojice še nekdanja ministrica za enakost Kemi Badenoch s 40 glasovi, predsednik odbora za zunanje zadeve Tom Tugendhat s 37 glasovi in generalna tožilka za Anglijo in Wales Suella Braverman, ki so ji torijci namenili 32 glasov.

Izpadla sta finančni minister Nadhim Zahawi in nekdanji zunanji minister Jeremy Hunt, ki nista zbrala minimalno potrebnih 30 glasov.

Uraden odstop Johnsona 6. septembra

Premier v odhodu Johnson je danes pred glasovanjem zbranim dejal, da čeprav ne odstopa po lastni volji, to počne z "dvignjeno glavo". Dodal je, da je ponosen na svoje dosežke pri brexitu, spopadanju s pandemijo covida-19 in podpori Ukrajini v boju proti ruskim silam. Johnson je najavil tudi, da bo 6. septembra kraljici Elizabeti II. uradno izročil odstopno listino.

Sorodna novica Osem kandidatov za naslednika Borisa Johnsona – favorit še zmeraj Rishi Sunak

Drugi krog glasovanja, zdaj glasujejo poslanci konservativne stranke, bo v četrtek, potem sledijo nadaljnji krogi, ki bodo sčasoma zmanjšali število kandidatov na dva. O zmagovalcu bo nato na tajnem glasovanju odločalo več tisoč članov konservativne stranke, razglašen pa naj bi bil 5. septembra. Zmagovalec bo postal tako vodja konservativne stranke kot novi predsednik vlade Velike Britanije.

Johnson se s premierskega stolčka in položaja vodje britanske konservativne stranke poslavlja po tem, ko je pretekli teden sledil val odstopov ministrov, sekretarjev in drugih sodelavcev v njegovi vladi, tega je povzročila vrsta škandalov, v katere je bil Johnson vpleten.

Zadnji tak škandal je bilo imenovanje Chrisa Pincherja, predhodno obtoženega, da je pijan otipaval dva moška. Johnson je sprva dejal, da o obtožbah ne ve ničesar, kar pa se je pozneje izkazalo za laž. Kljub pritiskom je nekaj časa še vztrajal na položaju.

Johnsona so škandali sicer bremenili že dalj časa. Posebej odmevna je bila tako imenovana afera Partygate, povezana z zabavami na Downing Streetu 10 v času, ko je v Veliki Britaniji veljalo zaprtje javnega življenja zaradi pandemije covida-19. Pozneje je sledilo tudi glasovanje o nezaupnici Johnsonu, ki ga je komaj preživel, na koncu pa je bil vendarle prisiljen odstopiti.