Španski reševalci z ladje Open Arms rešujejo prebežnike iz ponesrečenega čolna v Sredozemskem morju. Foto: Reuters
Španski reševalci z ladje Open Arms rešujejo prebežnike iz ponesrečenega čolna v Sredozemskem morju. Foto: Reuters

Za Sredozemljem je tragičen teden, ko se je pozornost javnosti znova preselila na odprto morje pred Libijo. V brodolomih preteklih dni naj bi morje znova vzelo najmanj sto življenj. Toda statistični podatki kažejo, da bo migrantsko leto v Sredozemlju – tako po prihodih kot po žrtvah – najbolj skopo v zadnjih letih.

Španska humanitarna ladja Open Arms je v sredo prejela Frontexovo obvestilo o okvarjenem gumenjaku. Toda ko je priplula do čolna, je bil ta že na pol potopljen. Sredi operacije je popustilo še njegovo dno. Humanitarcem je uspelo rešiti 111 prebežnikov, šest jih je utonilo.

Med žrtvami je bil tudi šestmesečni Joseph iz Gvineje; njegova mama je preživela.

Dva brodoloma sta se nato zgodila še v četrtek. Vsaj 74 ljudi je umrlo v nesreči čolna pred mestom Khoms; libijski obalni stražniki in ribiči so iz vode potegnili 47 preživelih.

Pozneje istega dne so Zdravniki brez meja poslali vest o še eni nesreči v bližini libijske obale: v njej naj bi umrlo 20 prebežnikov. Libijski ribiči so na krov potegnili tri ženske, edine preživele v brodolomu.

Veliko vznemirjenosti je bilo tudi včeraj. Nevladni Alarm Phone, ki ga pogosto kličejo z migrantskih čolnov, je dopoldne opozarjal na dva čolna v težavah s skupaj 150 ljudmi v bližini Lampeduse; tretji, s sedemdesetimi prebežniki, pa je bil v bližini Malte. Vse tri primere so rešili italijanski obalni stražniki in migrante prepeljali v Italijo.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je od začetka leta v Evropo čez Sredozemlje prispelo dobrih 73.000 prebežnikov, lani 102.000. Med prečkanjem je letos utonilo 825 ljudi; lani do 14. novembra pa 1336.