Napad se je zgodil nekaj pred 14. uro. Foto: Reuters
Napad se je zgodil nekaj pred 14. uro. Foto: Reuters

Irska policija in reševalne službe so obvestilo o incidentu v središču irske prestolnice prejele nekaj pred 14. uro.

Po doslej znanih podatkih naj bi storilec po prihodu na kraj dogodka najprej z nožem napadel žensko, nato pa ranil še tri otroke, pri čemer sta bili ženska in deklica huje poškodovani, preostala dva otroka in napadalec pa so dobili lažje poškodbe.

Storilca sta razorožili dve očividki in ga zadržali do prihoda policije, poroča BBC.

Storilca trenutno zdravijo v bolnišnici, nato pa ga bodo zaslišali policisti. Irska policija je sporočila, da trenutno ne iščejo nobenega drugega osumljenca. Nagib za napad še ni znan, vendar trenutno ne sumijo, da bi šlo za teroristični napad, temveč za osamljen incident.

Policija je skušala zavarovati kraj zločina pred nasilnimi protestniki. Foto: Reuters
Policija je skušala zavarovati kraj zločina pred nasilnimi protestniki. Foto: Reuters

Na napad se je že odzval irski premier Leo Varadkar, ki se je policistom in reševalcem zahvalil za hitro posredovanje. "Preiskava še poteka. Ministrica za pravosodje me sproti obvešča o dogajanju," je zapisal na družbenih omrežjih.

Pravosodna ministrica Helen McEntee je v izjavi za javnost dodala, da je "močno pretresena zaradi grozljivega napada" in izrazila podporo žrtvam.

Izgredi med policijo in protestniki

Po dogodku so se na ulicah Dublina nedaleč od kraja napada zbrali protestniki. Nekateri od njih so zažigali policijska vozila in poškodovali več policistov. Policija je proti njim uporabila gumijevke, poroča BBC.

Policijski načelnik Drew Harris je proteste označil za sramoto, za nasilje pa okrivil "lunatično, huligansko frakcijo, ki jo vodi skrajno desna ideologija", ki da je postala nasilna, ko je policija skušala zavarovati kraj zločina.

"Ljudi prosimo, da se vedejo odgovorno ter da ne poslušajo dezinformacij in govoric, ki krožijo po družbenih omrežjih," je povedal novinarjem. "Vemo, kaj se je zgodilo, ampak nagib za to dejanje je povsem nejasen." Po neuradnih informacijah, ki krožijo po spletu, je namreč napadalec domnevno državljan Alžirije.