V Franciji pred drugim krogom volitev vlada precejšnja napetost. Foto: Reuters
V Franciji pred drugim krogom volitev vlada precejšnja napetost. Foto: Reuters

Notranji minister Gerald Darmanin je napovedal, da bo v nedeljo samo v Parizu in okolici za red in mir skrbelo dodatnih 5000 policistov, saj želijo zagotoviti, da "radikalna desnica in radikalna levica ne bosta izkoristili razmer za povzročanje kaosa". Dodal je, da je bilo med kampanjo napadenih več kot 50 kandidatov in podpornikov. Dodal je, da je bilo v zvezi z incidenti aretiranih več kot 30 ljudi, vključno z osebami iz skrajno desnih in skrajno levih skupin.

V sredo zvečer se je zgodil incident, ko so štirje neznanci v okolici Pariza napadli vladno govorko Prisco Thevenot in nekaj njenih sodelavcev, ko so lepili volilne plakate, poroča Guardian. Prisca Thevenot in še en človek sta bila pri tem poškodovana.

Da je doživela napad, je dejala tudi kandidatka Nacionalnega zbora Marie Dauchy. Dejala je, da jo je fizično napadel prodajalec v neki trgovini. Kandidat republikancev Nicolas Conquer pa je na družbenih medijih zapisal, da je doživel napad, ko je v mestu Cherbourg delil volilne letake.

"Zavrnimo ozračje nasilja in sovraštva, ki se širi," je pozval premier Gabriel Attal in dodal, da za nasilje in ustrahovanje "ni prostora v naši demokraciji".

Marine Le Pen je volivce pozvala, naj se v čim večjem številu udeležijo volitev. Foto: Reuters
Marine Le Pen je volivce pozvala, naj se v čim večjem številu udeležijo volitev. Foto: Reuters

Lahko Nacionalni zbor pride do 289 sedežev?

V Franciji bo v nedeljo potekal drugi krog predčasnih parlamentarnih volitev, na katerih naj bi po pričakovanjih največ glasov dobila skrajno desna, protipriseljenska stranka Nacionalni zbor, katere prvi obraz je Marine Le Pen. Vprašanje ni njihova zmaga, ampak le to, ali jim bo uspelo v nacionalni skupščini doseči absolutno večino, torej 289 sedežev izmed 577.

Le Pen je dejala, da bi stranka lahko dobila več kot polovico sedežev, če bo volilna udeležba visoka. "Mislim, da nam to še vedno lahko uspe. Vse pozivam, da se udeležijo volitev, saj je napočil ključni trenutek za spremembo na vseh področjih, ki vas tarejo," je dejala in dodala: "Dobila sem vtis, da se vsi skušajo odvrniti naše volivce od tega, da oddajo glas. K sreči jih dobro poznam in vem, da so zelo motivirani."

Po zadnji javnomnenjski anketi, ki jo je podjetje OpinionWay opravilo za časopis Les Echos, bi lahko Nacionalni zbor dobil med 205 in 230 sedeži. Na drugo mesto naj bi se uvrstila levičarska koalicija Nova ljudska fronta (NPF) s 145–175 sedeži, na tretje mesto pa sredinska koalicija predsednika Emmanuela Macrona s 130–162 sedeži.

A član NPF-ja Raphael Glucksmann je posvaril pred takšnimi napovedmi: "Vsi po vrsti zdaj menijo, da Nacionalni zbor ne bo dobil absolutne večine, kar bi lahko volivce prepričalo, da ostanejo doma. To me skrbi. Menim, da je Nacionalni zbor še vedno v vzponu."

V zadnjih dneh se je sicer iz volilne tekme umaknilo več kot 200 tretjeuvrščenih kandidatov iz vrst združene levice ali liberalnega sredinskega zavezništva, večina od njih s ciljem, da bi otežila izvolitev kandidatov skrajne desnice.

V Franciji se pripravljajo na drugi krog volitev