Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Siciliji, kjer se je živo srebro povzpelo blizu evropskega rekorda 48,8 stopinje, se zaradi vročine spopadajo z električnimi izpadi, še posebej na nekaterih območjih blizu mesta Catania na vzhodu otoka.

Na več delih Kalabrije gorijo gozdni požari, potem ko so se tudi tam temperature v zadnjem tednu močno povzpele. Za boj proti ognjenimi zublji so vpoklicali dodatne ekipe gasilcev iz dežel Campania in Lazio, pa tudi s Sicilije.

Vremenoslovci tudi za naslednji teden napovedujejo nadaljevanje vročinskega vala z rekordnimi temperaturami, ki bi na območju Sicilije in Sardinije lahko dosegle tudi 47 ali 48 stopinj Celzija. Do četrtka naj bi nato temperature po vsej državi nekoliko upadle.

Vročinski val s temperaturnimi rekordi je Italijo zadel sredi vrhunca turistične sezone, ob tem pa se je močno povečal tudi obisk v bolnišnicah.

Severno Italijo so prizadela tudi močna neurja s točo, pri čemer je bila še posebej prizadeta dežela Emilija - Romanja.

Italija je ena od evropskih držav, najbolj prizadetih zaradi podnebnih sprememb. "Ker naše podnebje postaja vse bolj tropsko, se vse spreminja in tudi neposredno vpliva na gospodarstvo," je za časnik La Repubblica povedal minister za energijo Gilberto Pichetto Fratin.