Srbski policisti pri pregledovanju brega Drine pri naselju Ljubovija. Foto: Reuters
Srbski policisti pri pregledovanju brega Drine pri naselju Ljubovija. Foto: Reuters

Srbski notranji minister Ivica Dačić je povedal, da so srbski policisti iz reke potegnili trupla šestih moških, matere in dojenčka, policisti entitete BiH-a Republike Srbske pa trupli dveh moških. Poudaril je, da iskanje pogrešanih nadaljujejo. Kot je pojasnil, se je čoln prevrnil na območju občine Zvornik na vzhodu BiH-a.

Po neuradnih informacijah je med žrtvami in rešenimi največ prebežnikov iz Sirije in Maroka, ki so jih tihotapci ljudi na čolnu poskušali na poti v zahodno Evropo pretihotapiti iz Srbije v BiH.

Vodja civilne zaščite Republike Srbske Boris Trninić je povedal, da je bilo v čolnu po neuradnih informacijah približno 30 prebežnikov, od katerih jih je 15 doseglo kopno.

S srbskega notranjega ministrstva pa so sporočili, da je bilo po besedah prebežnikov, ki so dosegli kopno, na čolnu 25 ljudi. Policisti in gasilci so medtem ob prihodu na obali našli 18 prebežnikov, med njimi tri otroke.

Obmejna policija BiH-a je sporočila, da se je nesreča zgodila zgodaj zjutraj. Foto: AP
Obmejna policija BiH-a je sporočila, da se je nesreča zgodila zgodaj zjutraj. Foto: AP

Portal N1 BiH medtem navaja, da informacija o približno 30 prebežnikih na čolnu ni gotova, saj so novinarji na terenu dobili informacijo, da vseh prebežnikov niso prepeljali naenkrat. Polovica jih je tako pri prečkanju dosegla svoj cilj, polovica pa je bila na čolnu, ko se je prevrnil. Na mejni policiji BiH-a so za mrežo Radio Slobodna Evropa (RSE) povedali, da niso znani posamezniki, ki so skušali pretihotapiti prebežnike.

Letos 80 odstotkov manj prihodov kot lani

Srbija je na balkanski poti, po kateri skušajo prebežniki in begunci priti do zahodne Evrope. Po podatkih RSE-ja se je v zadnjih desetih letih med poskusi prečkanja v Drini utopilo najmanj 40 prebežnikov.

Lani je v Srbijo po uradnih podatkih prišlo več kot 100.000 prebežnikov, približno 12 odstotkov manj kot leto pred tem. Letos pa jih je do 2. avgusta prišlo 80 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Zato so že zaprli nekaj sprejemnih centrov.