V kraju Locana v Piemontu so po zemeljskem plazu iz restavracije evakuirali 37 ljudi. Foto: EPA
V kraju Locana v Piemontu so po zemeljskem plazu iz restavracije evakuirali 37 ljudi. Foto: EPA

V italijansko govorečem kantonu Ticino na jugovzhodu Švice so reševalci v povezavi z zemeljskim plazom, ki se je sprožil na območju kraja Fontana, našli trupli treh ljudi. Še ena oseba je umrla v kantonu Valais, ko naj bi jo presenetila hitra rast vodostaja. V istem kantonu je še en človek pogrešan.

Dolino Maggia je ponoči zajelo silovito neurje. Na najbolj prizadetih območjih so bile prekinjene cestne povezave in oskrba z električno energijo. Iz počitniškega kampa v kraju Mogna poteka evakuacija skoraj 70 ljudi.

Smrtne žrtve tudi na severovzhodu Francije. S poplavami se spopadajo tudi v Italiji.

Neurje v Švici in Italiji

O smrtnih žrtvah zaradi neurja poročajo tudi iz severovzhodne Francije. V departmaju Aube so v soboto umrli trije ljudje, potem ko je drevo med močnim vetrom padlo na avtomobil, v katerem so se peljali, so sporočile tamkajšnje oblasti. Četrti potnik je v kritičnem stanju.

Alpske predele severne Italije so preteklo noč prizadela neurja, ki so povzročila obilo škode, reševalci pa so bili vso noč na delu. Razmere so najbolj kritične v Dolini Aoste na severozahodu, kjer so poplave in zemeljski plazovi nastali v več gorskih krajih.

Zaradi naraslih potokov, ki so prestopili bregove, in hudourniških nanosov je bil turistični kraj Cogne v Dolini Aoste odrezan od sveta. Reševalci so na več mestih evakuirali ljudi, ki so ostali ujeti po neurju in plazovih.

V kraju Cervinia je zemeljski plaz zasul regionalno cesto, reka pa je prestopila bregove in povzročila veliko škodo. Poplavljenih je bilo več domov in poslovnih prostorov. Goste kampa pa so evakuirali in prepeljali v druga prenočišča na območju.

Neurje v Švici. Foto: EPA
Neurje v Švici. Foto: EPA

O precejšnji škodi poročajo tudi iz severne italijanske dežele Piemont, kjer je moralo v dolinah severno od Torina zaradi posledic, ki jih je pustilo neurje, več deset ljudi zapustiti svoje domove.

V kraju Locana v Piemontu so po zemeljskem plazu iz restavracije evakuirali 37 ljudi. V Chialambertu v dolini Val Grande ob meji s Švico pa so zaradi zemeljskega plazu preventivno evakuirali stanovanjsko hišo s 50 stanovalci.

Medtem ko je severno Italijo prizadelo neurje, preostalo Italijo pesti vročinski val. Iz različnih mest so poročali o temperaturah okrog 40 stopinj Celzija. Na Siciliji se je živo srebro povzpelo na 42 stopinj Celzija.

V Grčiji se širijo požari

Grški gasilci so s pomočjo 15 letal in helikopterjev uspeli pogasiti gozdni požar severno od Aten. Močni vetrovi, ki so v soboto nad prestolnico nosili dim in pepel, ob visokih temperaturah sicer otežujejo delo gasilcem v boju z ognjenimi zublji po vsej državi. S požari se spopadajo tudi v sosednji Turčiji.

Medtem ko se razmere tam umirjajo, pa iz ostalih delov Grčije, vključno z otoki, prihajajo poročila o novih požarih. Na otoku Serifos so gasilci preventivno evakuirali šest vasi, preden so omejili požar.

Podobne vremenske razmere vladajo tudi v zahodni Turčiji, kjer se gasilci marsikje spopadajo z ognjenimi zublji. V okrožju Kusadasi pa so zaradi požara preventivno evakuirali nekaj vasi ter dva hotela.