Coluccio je pod drobnogledom mafije zadnjih deset let. Foto: Youtube
Coluccio je pod drobnogledom mafije zadnjih deset let. Foto: Youtube

49-letnega Coluccio, ki ima zaradi številnih groženj kriminalnih organizacij 24-urno osebno varovanje, je več moških v nedeljo zvečer v četrti Quarticciolo, kjer je vodil pohod proti kriminalu, napadlo z deskami, palicami in steklenicami.

“Tvoj čas se izteka – ubili te bomo," je nekdo zaklical z okna, ko se je napad odvijal v ulici pod njim, poroča Guardian.

Duhovnika, ki je tarča rimske mafije zaradi svoje odkritosti in ker je preuredil zaseženi dom mafijskega šefa v zavetišče za revne in zasvojence, so pred napadalci rešili njegovi osebni varnostniki in ga prepeljali na varno.

“Vrnil se bom. Predan sem služenju mestu,” je povedal Coluccia za časopis Roma Today. “Vedno si bom prizadeval za pravico za poštene državljane te soseske. V nedeljo sem se ustavil, da bi pokramljal z nekaj mladimi, potem pa se je zgodilo to. Situacija tu je mizerna. Moja dolžnost je, da ozaveščam na območjih, ki jih pestijo mamila, zanemarjenje in propadanje.”

Luisa Regimenti, varnostna svetovalka za pokrajino Lacij, pa: “To je bil nasilen mafijski napad. Prepričana sem, da se Don Coluccia ne bo pustil ustrahovati, ampak da bo še bolj predan svoji misiji vračanja dostojanstva in upanja prebivalcem te soseske.”

To ni prvič, da je bil Coluccia deležen resnih groženj kriminalnih združb. Nasilna opozorila so se začela leta 2014, ko so neznanci zvandalizirali njegov dom in avtomobil. Leta 2015 sta dva moška streljala nanj in ga sicer zgrešila, a ranila mimoidočega. Leta 2023 ga je neki moški skušal povoziti z motorjem v Tor Bella Monaca, revni soseski na obrobju Rima.

Napadalca so pozneje aretirali in ga ovadili zaradi poskusa umora. Lansko zimo pa so v isti četrti zanetili ogenj v smetnjakih le nekaj metrov od kraja, kjer naj bi bil Coluccia.

Duhovniki kot mafijska tarča

Na desetine duhovnikov po Italiji je sicer že utrpelo napade ali ustrahovanja s strani mafije.

Očeta Maurizia Patriciella policija varuje od februarja lani, ko je pred njegovo cerkvijo v Caivanu na obrobju Neaplja eksplodirala bomba s sporočilom "Spravi se s poti". Šlo je za odziv Camorre na Patriciellov boj proti nezakonitemu mafijskemu odmetavanju strupenih odpadkov na kmetijske površine v Kampaniji.

Očeta Luigija Ciottija, še enega protimafijskega duhovnika, policija varuje že več kot desetletje. Ciotti je ustanovil organizacijo Libera, ki uporablja zasežena mafijska sredstva za človekoljubne namene.

Leta 1993 je oče Pino Puglisi obsodil mafijo v Palermu – ubili so ga 15. septembra istega leta, na njegov 56. rojstni dan. Leta 2013 je bil razglašen za blaženega.

Leta 1994 pa je Camorra blizu Neaplja ubila očeta Giuseppeja Diano.