Gneča v smeri Moskve. Foto: EPA
Gneča v smeri Moskve. Foto: EPA

Uvedba dovoljenj za potovanje je sovpadla z dnem, ko so v državi zaznali največji dnevni porast okužb. Novookuženih je 3388 ljudi, skupno je po državi 24.490 okuženih. V zadnjem dnevu je umrlo 24 ljudi, skupno do zdaj 198.

Največje število okuženih ima Moskva, kjer so danes uvedli popolno karanteno. Prebivalci 12,7-milijonskega mesta gredo lahko od doma le po nakup živil, k zdravniku, na sprehod s psom ali v službo. Z današnjim dnem so mestne oblasti uvedle tudi pravilo, v skladu s katerim mora vsakdo, ki potuje z avtomobilom ali mestnim prevozom, pokazati posebno dovoljenje, na katerem je QR-koda, ki razkriva, ali je njegovo premikanje po mestu upravičeno.

Dovoljenje, ki odloča, ali bodo policisti dovolili vstop v Moskvo. Foto: EPA
Dovoljenje, ki odloča, ali bodo policisti dovolili vstop v Moskvo. Foto: EPA

V jutranji konici je nadzor oz. odčitavanje kod povzročil dolge kolone in velike zastoje na vhodih v postajah podzemne železnice, pri čemer je s fotografij razvidno, da so marsikje čakajoči stali zelo blizu skupaj.

Kritiki Kremlja pravijo, da se je na več sto tovrstnih nadzornih točkah zaradi gneče lahko zgodilo veliko širjenje novega koronavirusa, sploh ker je bilo med njimi veliko zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja. "Ravnokar so izbrisali vse, kar nam je uspelo narediti v treh tednih samoizolacije," je bil na družbenih omrežjih kritičen opozicijski voditelj Aleksej Navalni.

Reuters navaja besede ene od moskovskih zdravnic, ki je dejala, da so s kolegi zaradi velike gneče v službo zamudili 40 minut.

Župan: Uvesti bomo morali samodejni nadzor

Župan Moskve Sergej Sobjanin je prek družbenih omrežij sporočil, da so bile dolge vrste posledica nadzora dovoljenj, ki jih je izvajala policija. Kot je dejal, je policijo zaprosil, naj prepreči, da bi se v prihodnje pojavljali tolikšna gneča in vrste. "Vrste so izginile. Delo se je normaliziralo, toda v prihodnje bomo morali uvesti samodejni nadzor. Razmisliti moramo, kako bomo to izvedli," je še sporočil Sobjanin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o prekinitvi financiranja Svetovne zdravstvene organizacije označil za sebično. Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o prekinitvi financiranja Svetovne zdravstvene organizacije označil za sebično. Foto: EPA

Nadzor tudi na cestah

Prometna policija je uvedla tudi nadzorne točke na mestnih vpadnicah. Kot so sporočili, v mesto ne bodo dovolili nikomur, ki ne bo imel ustreznega dovoljenja. Tudi tam so zaradi nadzora nastajale dolge kolone vozil delavcev, ki se vsak dan zgrinjajo v prestolnico.

V Kremlju so glede jutranjega dogajanja dejali, da so bile razmere "slabe, nevarne in neželene", a da si mestne oblasti prizadevajo, da bi čim prej razrešili situacijo. "To je bilo prvo jutro, to je res gigantsko mesto, tako da ne more vse potekati gladko," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Eno izmed žarišč bolezni je tudi v regiji Murmansk na severu države, kjer so na gradbišču proizvajalca plina Novatek potrdili, da je okuženih več kot 200 delavcev. Dela se kljub temu nemoteno nadaljujejo, poroča ruska tiskovna agencija Interfax. "Vse delavce, ki so bili pozitivni za novi koronavirus, smo poslali v bolnišnico," so sporočili iz Novateka.

Večmilijardna pomoč regijam

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes napovedal, da bodo regije po državi prejele dodatnih 2,45 milijarde evrov za lajšanje posledic izbruha novega koronavirusa. Kot je še napovedal, bodo več neposredne državne pomoči namenili majhnim in srednje velikim podjetjem. Po seji vlade je sporočil tudi, da bodo več kot 23 milijard rubljev namenili ruskim letalskim družbam.