Španska civilna garda je aretirala tri domnevne proruske hekerje. Foto: Reuters
Španska civilna garda je aretirala tri domnevne proruske hekerje. Foto: Reuters

Osumljenci so bili pridržani zaradi domnevnega sodelovanja pri kibernetskih napadih za distribuirane napade z zavrnitvijo storitve (DDoS) na javne ustanove in strateške sektorje, je po poročanju Reutersa sporočila španska civilna garda, ki ni navedla, ali so bili trije osumljenci, ki niso bili imenovani, obtoženi ali pridržani.

Kibernetski napadi so bili domnevno izvedeni na spletne strani javnih in zasebnih organizacij v vladnih sektorjih, kritične infrastrukture in bistvene storitve v državah, ki podpirajo Ukrajino v konfliktu z Rusijo, so zapisali.

Policija je na platformi družbenih medijev X objavila videoposnetek racije na domu enega od osumljencev, kjer je bila na steni nameščena zastava s srpom in kladivom iz sovjetskega časa.

"Te računalniške napade je organizirala haktivistična skupina NoName057 (16), ki se je vzpostavila po invaziji Rusije v Ukrajini in je bila ena najbolj aktivnih. V ustanovnem manifestu skupina priznava, da se bo sorazmerno odzvala kot odgovor na sovražna in odkrito protiruska dejanja zahodnih rusofobov," je v izjavi zapisala Civilna garda.

Aretacije so potekale v Manacorju na španskem otoku Majorka ter v Huelvi in ​​Sevilli na jugu Španije. Španska policija je sporočila, da preiskava še poteka.

Napad DDoS je usmerjen proti spletnim mestom in strežnikom tako, da ovira delovanje omrežnih storitev in poskuša izčrpati sredstva aplikacije. Storilci teh napadov spletno mesto preplavijo z neustreznim prometom, zaradi česar spletno mesto slabo deluje oziroma neha v celoti delovati.