Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Vremenske nevšečnosti te dni povzroča območje nizkega zračnega pritiska, ki se iznad zahodnega Sredozemlja pomika tudi čez Italijo, Avstrijo in Madžarsko proti Poljski. V Avstriji je noč prinesla padec temperatur, dež, ponekod pa celo sneg. Tovrstno vreme naj bi nad velikim delom države vztrajalo še nekaj dni, velja več vremenskih opozoril. Največ padavin naj bi doletelo Tirolsko.

Med drugim se bojijo poplav in zemeljskih plazov. Na avstrijskem Koroškem so zaradi obilnih padavin odpovedali več prireditev na prostem, tudi nekatere, predvidene za konec tedna. Že od srede nižajo gladine večjih umetnih jezer na Dravi.

Ker v višjih legah sneži, so v državi zaprli nekaj gorskih cest, marsikje pozivajo, naj se ljudje nenujnim vožnjam izognejo. Zaprt je prelaz Sölkpass na Štajerskem in deloma tudi cesta na Grossglockner (Veliki Klek), poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sneži tudi na Južnem Tirolskem v Italiji, kjer naj bi se meja sneženja po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa čez dan spustila z 2500 na 2000 metrov, na vzhodu celo do 1600 metrov. Podobno vreme bo vztrajalo tudi v petek.

Na obilne padavine in možnost poplav v prihodnjih dneh se prav tako pripravlja Češka, kjer so pristojni prav tako praznili nekatera jezera. Minister za okolje Petr Hladik svari, da bi bile razmere prihodnje štiri ali pet dni lahko podobne tistim iz let 1997 in 2002, ko sta poplavljali Odra oziroma Laba.

Češki notranji minister Vit Rakušan je pozval k odpovedi družabnih dogodkov v naslednjih nekaj dneh, če organizatorji ne morejo zagotoviti varnosti. Zlasti to velja za dejavnosti blizu vodotokov. Vsem, ki živijo na poplavno ogroženih območjih, svetujejo, naj imajo pripravljene najnujnejše stvari za primer morebitne evakuacije, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Podobno stanje vlada na Poljskem, kjer za več regij na jugu države zaradi obilnega deževja velja opozorilo tretje stopnje. Nevarnost poplav grozi kljub trenutno nizkim gladinam rek in nedavni suši, ker voda v relativno kratkem času ne bo poniknila v tla, opozarjajo vremenoslovci.

V mestu Vroclav je župan zaradi naraščanja gladine Odre sklical krizni sestanek. Tudi tu so odpovedali dva konec tedna napovedana festivala. V mestu Ostrow Wielkopolskie, ki so ga nedavno prizadele poplave, so lokalne oblasti prebivalcem razdelile vreče s peskom, da bi lahko zaščitili svoje hiše.

Neurje v Umagu. Foto: BoBo
Neurje v Umagu. Foto: BoBo

Zahodni del hrvaške Istre zajele obilne padavine, v Dalmaciji več vodnih tromb

Hrvaško je dosegla napovedana sprememba vremena, ki je s seboj prinesla dež in nizke temperature. Zahodni del hrvaške Istre so zajele obilne padavine, zaradi katerih je poplavljalo v Umagu, nad morjem pri Zadru pa se je pojavilo več vodnih tromb.

V Umagu je zjutraj po poročanju hrvaškega portala Istramet.hr padlo več kot 100 milimetrov dežja, zaradi česar so pod vodo številne ceste.

V zadrskem akvatoriju so opazili več vodnih tromb, ki jih je bilo po ocenah uporabnikov družbenih omrežij celo okoli 20.

Na družbenem omrežju Facebook je eden izmed uporabnikov objavil posnetek vodne trombe pri otoku Molat, drugi pa fotografijo vodne trombe s pogledom proti otokoma Ugljan in Dugi otok, nad katerim so danes zaznali tudi izjemno veliko udarov strel.

Morje na Hrvaškem je danes v glavnem valovito, piha pa zmeren do močan jugo z občasnimi orkanskimi sunki.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je za danes zaradi obilnih padavin in nevarnosti hudourniških poplav izdal oranžno vremensko opozorilo za Istro, Kvarner, Liko, Knin in Dalmacijo. Na območju Reke, Dubrovnika in Splita so mogoča tudi silovitejša neurja.

Nebo nad Zagrebom je medtem zjutraj razsvetlila spektakularna mavrica.