Keir Starmer z ženo Victorio ob prihodu na volišče v Londonu. Foto: Reuters
Keir Starmer z ženo Victorio ob prihodu na volišče v Londonu. Foto: Reuters

Glede na vzporedne volitve, ki jih je agencija Ipsos izvedla za televizije BBC, ITV in Sky, so si laburisti v skladu z napovedmi anket zagotovili prepričljivo večino, njihov predsednik Keir Starmer pa bo postal novi premier.

V objavi na omrežju X se je že zahvalil vsem volivcem in sodelavcem. "Vsem, ki ste na teh volitvah vodili kampanjo za laburiste, vsem, ki ste glasovali za nas in zaupali v našo spremenjeno laburistično stranko - hvala," je zapisal.

Konservativci pod vodstvom trenutnega premierja Rishija Sunaka se po 14 letih očitno poslavljajo z oblasti. Medtem ko so še leta 2019 zasedli 365 sedežev, se jim jih tokrat obeta le 131. To bi bil zanje po pisanju BBC lahko najslabši rezultat doslej.

Na tretjem mestu so liberalni demokrati z 61 poslanci, kar bi bil zanje izjemen uspeh. V zadnjem mandatu so ob izteku zasedali 15 sedežev.

Desna populistična Reform UK naj bi osvojila 13 sedežev, kar je prav tako več od pričakovanj. Škotska nacionalna stranka, ki je bila doslej tretja največja sila v parlamentu z več kot 40 poslanci, pa naj bi jih ohranila le še 10.

Vzporedne volitve so se sicer doslej večinoma izkazale za zanesljiv pokazatelj dejanskega rezultata glasovanja. Ponoči bodo nato postopoma kapljali tudi uradni izidi iz 650 volilnih enot, pri čemer naj bi jih bilo med 3. in 5. uro zjutraj znanih že okrog dve tretjini.

Za osvojitev večine v parlamentu je potrebna zmaga v 326 enotah.

Če bodo uradni izidi potrdili rezultate vzporednih volitev, bo šlo za prvo zmago za laburiste po letu 2005.

V tem primeru bo imel Sunak sprva v petek dopoldne poslovilni govor, nakar bo obiskal britanskega kralja Karla III. in mu predal odstopno izjavo.

Kmalu zatem se bo pri kralju zglasil Starmer, ki bo od njega sprejel vabilo, da oblikuje naslednjo vlado in postane premier. Sledil bo prvi govor novega predsednika vlade pred rezidenco na Downing Streetu, nato pa bo imenoval svojo ministrsko ekipo.

Med nalogami, ki čakajo njegovo vlado, so slabo stanje v zdravstvu in po desetletju in pol finančnih rezov težave tudi v drugih javnih storitvah, šibka gospodarska rast, visoki življenjski stroški ter stanovanjska problematika.

Vodja laburistov po kaotičnem obdobju petih premierjev iz vrst torijcev obljublja tudi vrnitev politične integritete.