Hrvaški hidrometeorološki zavod DHMZ je ob vodni ujmi v Sloveniji pozval vse prebivalce Hrvaške, naj bodo previdni in spremljajo vremenske napovedi. Rdeče opozorilo so izdali za gospiško in reško regijo, za zagrebško, splitsko in karlovško je v veljavi oranžno opozorilo, drugod pa rumeno.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo vodotoki ponekod prestopili bregove in povzročili škodo. Ne izključujejo niti možnosti evakuacij in prekinitev dobav elektrike ter vode. Hrvaška civilna zaščita je v polni pripravljenosti.

Po poročanju hrvaškega spletnega portala Index je Sava že prestopila bregove pri Zagrebu. Tamkajšnji gasilci so svetovali prebivalcem, naj spremljajo vremensko napoved, odpovejo vse dejavnosti na prostem in se zadržujejo v zaprtih prostorih.

V hrvaški prestolnici, ki še okreva po nedavnem hudem neurju, imajo sicer za primere visokega vodostaja Save pripravljen sistem kanalov, namenjen preusmerjanju poplavnega vala.

Kot je za hrvaško javno radiotelevizijo HRT dejal direktor podjetja Hrvatske vode Zoran Đuroković, je vrhunec poplavnega vala na Hrvaškem pričakovati po polnoči oziroma v soboto v zgodnjih jutranjih urah.

Poplave v Kvarnerju

Medtem so se v Kvarnerju popoldne razbesnela neurja z močnim deževjem. Mediji poročajo o poplavljanju v Opatiji, Vodnjanu in na Reki, pozneje so se neurja razbesnela še v Crikvenici, Novem Vinodolskem ter na otokih Rab in Lošinj.

Skrbi povzroča tudi visok vodostaj Mure in Drave, zaradi česar so hrvaške hidroelektrarne začele preventivno prazniti nekatera akumulacijska jezera, ob Muri pa so postavili tudi protipoplavne nasipe iz vreč s peskom.

V kraju Lovrečan Otok na severu Hrvaške pa so prebivalcem priporočili evakuacijo zaradi visoke gladine Drave, poroča HRT.

Na nevarnost prihajajočega neurja svarijo tudi pristojni v Bosni in Hercegovini ter Črni gori.

Poplave tudi na avstrijskem Koroškem in Štajerskem

Obilno deževje je v noči na petek težave povzročalo na avstrijskem Koroškem. Razmere so najbolj kritične v Labotski dolini in v okolici Pliberka, popolnoma je zaprto območje Železne Kaple. V Šent Juriju v Labotu ter v Libučah je civilna zaščita izdala opozorilo, medtem ko je območje Železne Kaple zaprto, je dejal vodja velikovškega okraja Gert Klösch.

Razmere so trenutno najbolj napete v Šentpavlu v Labotski dolini, kjer bi lahko poplavil zadrževalni bazen nad krajem, zato so nocoj evakuirali prebivalce 70 hiš. Na varno so prepeljali tudi prebivalce štirih hiš naselja Bajdiše blizu Borovelj.

Območje Železne Kaple ostaja odrezano od sveta. Poplave grozijo tudi krajem Grabštanj, Suha, Ruda in Grebinj.

Na območju je v nekaj urah padlo po več deset litrov dežja na kvadratni meter. Na avstrijski strani prelaza Ljubelj je v 24 urah padlo skoraj 200 litrov dežja na kvadratni meter, kar je toliko kot običajno v enem mesecu. Višina vode je ponekod dosegla rekordne ravni.

Razmere so se nocoj zaostrile tudi v Celovcu. V četrti Vetrinj, kjer bi lahko popustil jez, zato tam velja opozorilo civilne zaščite.

Najvišja stopnja ogroženosti velja predvidoma do sobote opoldne, so sporočili z meteorološkega urada GeoSphere Austria.

Zaradi obsežnih poplav so prebivalcem naročili, naj ostanejo doma, na pomoč so poklicali tudi vojsko, ki pomaga pri polnjenju protipoplavnih vreč. Medtem so vzpostavili tudi deželni krizni štab, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaradi zemeljskega plazu je zaprta cesta v Rožu, zaradi poplav pa več drugih cest na območju Velikovca.

Zaprte so tudi ceste proti Sloveniji prek prelazov Jezersko in Ljubelj, pot proti Sloveniji je iz avstrijske Koroške mogoča samo skozi predor Karavanke, poroča APA, ki navaja avstrijsko avto-moto zvezo ÖAMTC. Ob tem opozarjajo, da bodo konec tedna pred predorom predvidoma nastali zastoji.

Prizadeta tudi avstrijska Štajerska

O poplavljenih kleteh in cestah poročajo tudi iz avstrijske Štajerske. Zlasti so prizadeti območje Lonča, Lipnice ter jugovzhod dežele, kjer je civilna zaščita popoldne izdala opozorilo. Dopoldne je bilo okoli 4000 gospodinjstev brez elektrike, popoldne so oskrbo z električno energijo znova vzpostavili.

Močno deževje je prizadelo še deželo Gradiščansko, odkoder poročajo o poplavljenih kleteh in podrtih drevesih. Na Tirolskem pa svarijo pred poplavami, saj do nedelje pričakujejo obilne padavine.

Poplave tudi v avstrijskih delih Koroške in Štajerske