Protestniki pred mošejo Finsbury Park v Londonu. Foto: Reuters
Protestniki pred mošejo Finsbury Park v Londonu. Foto: Reuters

Protirasistični shodi so odziv na izgrede skrajne desnice, ki so teden dni pretresali Združeno kraljestvo, izbruhnili pa so po napadu z nožem, v katerem so bile v Southportu ubite tri deklice. Povod za nemire so bile dezinformacije na družbenih omrežjih, da je napadalec musliman in prosilec za azil.

Največji shod proti rasizmu je potekal v Belfastu na Severnem Irskem, kjer je bila mošeja v Newtownardsu ponoči znova tarča molotovke, policija pa je sporočila, da incident obravnava kot rasistični zločin.

Na Škotskem se je že dopoldne v več mestih zbralo po več sto protestnikov. Proteste pred sedežem škotske vlade v Edinburgu in na enem od trgov v Glasgowu, ki je priljubljen prostor za proteste, je organizirala skupina Stand Up To Racism Scotland. Protesti so potekali tudi v škotskih mestih Dundee in Dumfries, poroča BBC.

Protestniki so nosili plakate in transparente s slogani, kot sta "Ne rasizmu" in "Begunci, dobrodošli: ustavite skrajno desnico".

V Londonu se je pred sedežem protipriseljenske stranke Reform UK zbralo skoraj tisoč ljudi, ki so nosili napise "Ne rasizmu, ne sovraštvu", shod pa je minil brez incidentov, poroča AFP.

Čeprav v zadnjih dneh ni bilo večjih spopadov med policijo in izgredniki, pa policija ta konec tedna kljub temu ostaja v pripravljenosti. Oblasti so se odločno odzvale na nasilje, med drugim so pravosodni organi pospešili postopke proti nasilnim izgrednikom.