Parada običajno poteka 9. maja na dan zmage, a so jo letos, ko zaznamujemo 75 let konca 2. svetovne vojne, zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 prestavili. V več kot 10 mestih pa kljub temu zaradi bojazni pred epidemijo tudi 24. junija ne bodo izvedli parade.

Vaje za vojaško parado spremljajo številni radovedneži. Foto: Reuters
Vaje za vojaško parado spremljajo številni radovedneži. Foto: Reuters

V Rusiji so do zdaj potrdili 537.210 primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer je država za ZDA in Brazilijo na tretjem mestu na seznamu držav z največ okuženimi. Umrlo je 7091 ljudi, kar je občutno manj kot v ZDA, kjer je umrlo okoli 118.000 ljudi, in Brazilijo, kjer jih je umrlo okoli 43.000.

Kot poroča Reuters, so prikazi vojaške moči in patriotizma pomemben gradnik Putinove vladavine, tudi letošnjo parado številni vidijo kot dvig morale pred glasovanjem o ustavnih spremembah, ki bi Putinu utrle pot, da ostane na oblasti do leta 2036.

V Moskvi, kjer so potrdili največ okužb v državi, oblasti že več tednov rahljajo ukrepe, v teh dneh potekajo intenzivne priprave na parado, ki se je bodo udeležili tudi številni visoki gostje. A med njimi ne bo napovedanega svetovalca ameriškega predsednika za nacionalno varnost Roberta O'Briena.

Parade naj bi se udeležilo tudi več voditeljev nekdanjih sovjetskih republik. Foto: Reuters
Parade naj bi se udeležilo tudi več voditeljev nekdanjih sovjetskih republik. Foto: Reuters

Kot je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Rusije Vlasta Jeseničnik, je v središču Moskve mogoče v teh dneh videti oklepna vozila in na tisoče vojakov z zaščitnimi maskami. Čeprav vaje na Rdečem trgu potekajo pozno v noč, je radovednežev, ki si jih želijo ogledati, veliko.

Kremelj spodbuja h gledanju televizijskega prenosa

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je spodbudil Moskovčane, naj si parado ogledajo v televizijskem prenosu, kjer bo po njegovih besedah najbolj razvidna njena veličastnost. Enako je predtem poudaril tudi moskovski župan Sergej Sobjanin.

Glede odpovedi parade je Peskov dejal, da razumejo guvernerje, ki so se odločili za odpoved. Ob tem je poudaril, da so zaradi epidemije guvernerjem dali večja pooblastila, kar se kaže tudi v njihovem odločanju glede parade. "Ta pooblastila uveljavljajo kot guvernerji, saj, kot je dejal predsednik (op. Putin), sami najbolje vedo, kakšne so dejanske razmere na terenu."

Protestni odstop petih urednikov Vedomostija

Pet urednikov Vedomostija, enega od najuglednejših ruskih poslovnih časopisov, je podalo protestni odstop zaradi imenovanja Andreja Šmarova za odgovornega urednika, ki je do zdaj deloval kot v. d. Očitajo mu prokremeljsko cenzuro. "Ne moremo delati z odgovornim urednikom, čigar dejanja so pokazala, da mu ni mar za pravila, standarde in načela," je dejal eden izmed peterice urednikov.

V Moskvi priprave na vojaško parado