Pri testiranju pomagajo britanski in poljski vojaki ter francoski gasilci. Foto: Reuters
Pri testiranju pomagajo britanski in poljski vojaki ter francoski gasilci. Foto: Reuters

Britansko ministrstvo za obrambo je v Kent poslalo dodatnih 800 vojakov, da bodo pomagali 300 že prisotnim vojakom pri zagotavljanju bolj tekočega prometa v pristaniškem mestu Dover, ki je glavna prometna povezava čez Rokavski preliv v Francijo.

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA bo trajalo še nekaj dni, da bo promet znova normalno stekel.

Promet med Francijo in Veliko Britanijo so po 48-urni ustavitvi znova zagnali v sredo zjutraj. Ustavitev je v sredo odpravila tudi Nizozemska.

V skladu z dogovorom, ki sta ga sklenila London in Pariz, lahko vozniki tovornjakov prečkajo mejo le z opravljenim hitrim testom na covid-19, ki mora biti negativen.

Pri opravljanju testiranj pomagajo tako britanski vojaki kot francoski gasilci ter tudi enote poljske teritorialne obrambe. Britanski minister za promet Grant Shapps je povedal, da je bilo med doslej opravljenimi 10.000 testi pozitivnih 23 ljudi, poroča Guardian.

V koloni na jugu Anglije tudi slovenski vozniki

Božič v kolonah

Tovornjaki Anglijo zapuščajo tako s trajekti v pristanišču Dover kot skozi predor Eurotunnel pod Rokavskim prelivom. Tako pristanišče kot predor sta kljub prazniku ostala odprta, da bi vsem tovornim vozilom, ki so obtičala na jugu Anglije, omogočili odhod z Otoka.

Dover je v četrtek zapustilo 1445 tovornjakov in 738 avtomobilov, podobno število pričakujejo tudi v petek. To pomeni, da bodo številni vozniki božič preživeli v svojih kabinah.

Vozniki se ob tem pritožujejo, da jim zmanjkuje vode in hrane ter da ni na voljo dovolj stranišč. Britanska vlada je sporočila, da so na območje napotili več kombijev s toplimi obroki in pijačo, ki jo prostovoljci razdeljujejo voznikom.

Poljski vozniki tovornjakov so si božično smrečico postavili iz pločevink piva. Foto: Reuters
Poljski vozniki tovornjakov so si božično smrečico postavili iz pločevink piva. Foto: Reuters