Promet med Francijo in Veliko Britanijo je spet stekel v sredo, potem ko je bila meja zaradi pojava novega seva koronavirusa 48 ur popolnoma zaprta. Foto: Reuters
Promet med Francijo in Veliko Britanijo je spet stekel v sredo, potem ko je bila meja zaradi pojava novega seva koronavirusa 48 ur popolnoma zaprta. Foto: Reuters

Da je to nujno, je opozorila tudi evropska komisarka za promet Adina Valean, ki je za zaporo povezav okrivila Francijo.

Kot je na Twitterju zapisal Shapps, se je glede odprtja meje dogovoril s francoskim kolegom Jean-Baptistom Djebbarijem. Na voljo naj bi bili tudi trajekti, ki med britanskim pristaniškim mestom Dover in Francijo za božič sicer ne vozijo.

Pozivi, naj promet steče

Da mora meja ostati odprta, je poudarila tudi Valeanova. "Obžalujem, da Francija ni ravnala po naših priporočilih," je zapisala na družabnem omrežju Twitter. Evropska komisija je namreč v torek priporočila usklajen pristop glede potovanja in prometa v odziv na nov sev koronavirusa, ki se je močno razširil v Združenem kraljestvu.

Ob tem je Valeanova odsvetovala vsa nenujna potovanja v državo in iz nje, a obenem pozvala k olajšanju nujnih potovanj ter tranzita potnikov, pa tudi k odpravi prepovedi potovanj z letalom ali vlakom.

Pogoj za prečkanje meje negativni izvid testa

Promet med Francijo in Veliko Britanijo je spet stekel v sredo, potem ko je bila meja zaradi pojava novega seva koronavirusa 48 ur popolnoma zaprta. Zaporo je tega dne odpravila tudi Nizozemska.

Odprtje meja francoskim državljanom in državljanom drugih članic EU omogoča, da se vrnejo na celino, vendar le če imajo negativen test na covid-19, ki ni starejši od 72 ur.

Sorodna novica EU poziva k usklajeni akciji za sprostitev prometa, a nekatere države vztrajajo pri zapori

Pot so lahko nadaljevala tudi tovorna vozila, ki so obtičala v Dovru, vendar pa se gneča zmanjšuje počasi, saj gre za več tisoč tovornjakov.

Zaradi zastoja je nemški letalski prevoznik Lufthansa na Otok doslej prepeljal 80 ton sadja in zelenjave.

Pot zaprla tudi Kitajska

Letalske povezave z Združenim kraljestvom pa je danes prekinila Kitajska, ki se je pridružila nekaterim drugim državam, ki so povezave omejile v celoti ali delno. Kot so pojasnili na kitajskem zunanjem ministrstvu, je ukrep nujen zaradi preprečevanja novega poslabšanja epidemioloških razmer.

Med Veliko Britanijo in Francijo spet stekel promet