Novinarji, ki so dali odpoved, so direktorja obtožili cenzure in izvajanja političnega pritiska na zaposlene. Foto: Reuters
Novinarji, ki so dali odpoved, so direktorja obtožili cenzure in izvajanja političnega pritiska na zaposlene. Foto: Reuters

Novinarji so direktorja obtožili cenzure in izvajanja političnega pritiska na zaposlene. Sporočili so, da so se za odhod odločili bolj zaradi profesionalizma in novinarske časti kot pa zaradi osebnih sporov z vodstvom.

Kot so dodali, so leta soustvarjali podobo javnega servisa in delali pri projektu, v katerega verjamejo, novo vodstvo pa je po njihovih besedah uničilo njihovo delo, razbilo novinarsko ekipo in jih kaznovalo zaradi njihovih mnenj, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Z RTVS-ja so sporočili, da obžalujejo odhod novinarjev, vendar spoštujejo njihovo odločitev. Javnosti so zagotovili, da bo celotna RTV delovala nemoteno.

Oglasil se je tudi predsednik države Andrej Kiska, ki je izjave o vmešavanju v delo novinarjev označil za zelo resne. V predsednikovem uradu so zapisali, da gre za novo slabo novico za kakovost javnega servisa in posledico napetih razmer na RTVS-ju. Te se sicer ne izboljšujejo, ampak še poslabšujejo, so poudarili v uradu.

"Zaupanje v servis RTVS se je zaradi dela novinarjev, ki so zdaj dali odpoved ali ki jim vodstvo pred tem ni podaljšalo pogodb, krepilo. Nesprejemljivo je, da vmešavanje vodstva in politikov zmanjšuje to zaupanje. Javni servis ne pripada njegovemu direktorju ali stranki, ki ga je imenovala," je navedel predsednik.

Problemi že takoj po imenovanju
Reznika je slovaški parlament za generalnega direktorja RTVS-ja potrdil avgusta lani, čemur so sledile številne odpovedi, več novinarjev so tudi odpustili. Nekdanjega vodjo agencije Tasr obtožujejo, da je blizu desničarske populistične stranke Slovaška nacionalna stranka, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Generalni direktor je v preteklosti številne novinarje označil za neprofesionalne in politično pristranske. Zatrdil je, da želi oživiti vlogo javne radiotelevizije kot medija, namenjenega javnosti, ki bo predstavljal raznolika mnenja. Maja je okoli 200 novinarjev izrazilo solidarnost s kolegi, ki jih je Reznik kritiziral.

Medtem so organizatorji protestov, ki jih je spodbudil umor slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka, generalnega direktorja RTVS-ja pozvali k več transparentnosti.