Friedrich Merz. Foto: Reuters
Friedrich Merz. Foto: Reuters

Da bo Merz konservativni kandidat za kanclerja, so se odločili v CDU-ju in sestrski bavarski stranki CSU, ki v anketah vodita.

Premožni korporativni odvetnik, ki je leta 2002 izgubil proti Angeli Merkel v boju za položaj vodje CDU-ja v parlamentu, se je leta 2009 umaknil iz parlamenta in politike. Predstavljal naj bi popolno nasprotje nekdanje kanclerke.

Medtem ko je Merkel, ki je vlado vodila 16 let, veljala za pragmatično političarko, ki je iskala konsenz in je CDU premikala proti sredini, je Merz bolj provokativen gospodarski liberalec, ki zagovarja oživitev krščanskih vrednot. Stranko je porinil bolj na desno, odkar je postal njen vodja pred skoraj tremi leti.

Zadnje mesece je Merz ostro kritiziral vladno politiko na področju migracij. Predlagal je zavračanje prosilcev za azil na mejah Nemčije.

Merz upa, da bo pritegnil volivce in volivke Alternative za Nemčijo (AfD), ki je ta mesec postala prva skrajno desna stranka, ki je v Nemčiji zmagala na deželnih volitvah po drugi svetovni vojni. Merzi je sicer – tako kot drugi predstavniki osrednjih strank – izključil sodelovanje z AfD-jem.

Med drugim je Merz tudi obtožil nekatere ukrajinske begunce, da so socialni turisti, otroke nekaterih muslimanskih priseljencev pa je označil za "male paše", ki da ne spoštujejo avtoritete. Takšne izjave bi lahko odtujile bolj sredinske volivce in volivke, se bojijo nekateri v CDU-ju.

Avtorica neuradne biografije Merza Jutta Falke-Ischinger je zanj dejala, da je "občutljiv in se hitro razburi, še posebej ko misli, da je nepošteno obravnavan". Obenem pa je po njenih besedah "zanesljiv" in "je pripravljen poslušati vse in o vsem".

Predavatelj nemških študij na londonskem King's Collegeu Alexander Clarkson je dejal, da Merz nima veliko globoke podpore v stranki in da je le eno napako stran od močnega notranjega pritiska.

Leta 2021 so konservativci dosegli svoj najslabši volilni rezultat, a so medtem okrepili podporo v anketah, ki naj bi bila 33-odstotna. A po mnenju analitikov je to razmeroma slab rezultat glede na nepriljubljenost koalicije kanclerja Olafa Scholza.

Na leto je zaslužil okoli milijon evrov

Merz je leta 2018 razkril, da na leto zasluži okoli milijon evrov. Delal je kot svetovalec in nadzornik v več večjih podjetjih, od Commerzbanka do BASF-a.

Kritiki mu očitajo, da ni v stiku z običajnimi državljani in da je bolj naklonjen zastopanju interesov korporativnih elit kot ljudstva. Na drugi stranki njegovi podporniki trdijo, da mu lahko izkušnje iz zasebnega sektorja pomagajo bolje razumeti, kako spet zagnati stagnirajoče gospodarstvo.

Med drugim je Merz dejal, da želi zmanjšati socialne pomoči in davke, predvsem za podjetja. Želi tudi poenostaviti kompliciran nemški davčni sistem.

Na evropski ravni Merz, ki je politično kariero začel kot evropski poslanec, zagovarja tesneje povezano Unijo, predvsem na vojaškem in zunanjepolitičnem področju. Kot je dejal, ga je med tujimi politiki najbolj zaznamoval nekdanji britanski premier Winston Churchill.