Navdušenci nad monarhijo že kampirajo pred strateškimi položaji. Foto: Reuters
Navdušenci nad monarhijo že kampirajo pred strateškimi položaji. Foto: Reuters

Kronanje je uradni obred ob prenosu naziva in pooblastil na novega kralja, obenem pa je tudi verska slovesnost, ki pomeni potrditev monarhove vloge kot vodje Anglikanske cerkve.

V Westminstrski opatiji so kronali vse britanske kralje, od Viljema Osvajalca naprej.

Sprevod s 74-letnim kraljem Karlom III. in 75-letno kraljico Camillo, ki ga bo v živo spremljalo več 100.000 ljudi, bo izpred Buckinghamske palače krenil ob 11.20.

V dva kilometra oddaljeni Westminstrski opatiji bo kralj prejel kraljevo kroglo, žezlo moči in vladarsko žezlo ter več kot dva kilograma težko krono svetega Edvarda. Na ta del kronanja, na katerem bo potekal tudi verski obred z anglikansko mašo, je povabljenih 2300 ljudi, vključno s 100 voditelji držav. Med njimi bo tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

"Sama slovesnost bo trajala približno dve uri in pol, kar je bistveno krajše, kot ko so kronali Karlovo mamo Elizabeto II. Takrat je to trajalo šest oz. sedem ur," je za Radio Slovenija povedal poznavalec zgodovine britanske monarhije Tomaž Gerden.

"Najpomembnejši del je maziljenje kralja, ki izhaja še iz Biblije, iz Stare zaveze, ko so duhovniki mazilili izraelske kralje, pri tem pa je treba poudariti, da britanski kralj ni samo posvetni vladar, ampak tudi poglavar Anglikanske cerkve. Ta obred naj bi sicer vseboval nekatere elemente drugih kultur glede na to, da je Združeno kraljestvo zelo multikulturna družba. Kako bodo to izvedli, bomo še videli."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kralj in kraljica se bosta v drugi kočiji okoli 15. ure vrnila v Buckinghamsko palačo in goste pozdravila z balkona, čemur bo sledil prelet vojaških letal. Princ Harry naj se na balkonu ne bi pridružil preostalim družinskim članom.

Kronanju Karla III. bo posvečena tudi nedelja, ko bodo potekale ulične zabave in skupna kosila, v večernih urah pa bo na travniku s pogledom na windsorski grad koncert, na katerem bodo med drugim nastopili Katy Perry in Take That.

Prenos na TV Slovenija 1 in TV Maribor

Prenos kronanja boste lahko od 10.55 spremljali na TV Slovenija 1, na TV Maribor pa bo prenos s slovenskim znakovnim jezikom.

V studiu bosta prenos komentirala zgodovinar ddr. Igor Grdina in teolog dr. Bogdan Dolenc, v središču Londona pa bo dogajanje spremljala dopisnica Nina Kojima. Oddajo bosta vodila Manica J. Ambrožič in Aleš Malerič.

Varnostna operacija najvišje ravni

Tridnevni dogodek spremlja obsežna varnostna operacija Zlata krogla, ena največjih v Združenem kraljestvu. Samo v soboto bo za varnost skrbelo več kot 11.500 policistov, so sporočili s Scotland Yarda.

V celotnem tednu bo dogodke varovalo 29.000 policistov, vključno s posebnimi enotami in ostrostrelci, večina cest in središče Londona je zaprtih, povečana je varnost pred hoteli in po parkih, v katerih so sicer nameščeni zasloni, na katerih bodo v živo predvajali dogajanje.

V London so se v zadnjih dneh zgrnili številni oboževalci monarhije in radovedneži, ki si, opremljeni z britanskimi zastavami, želijo v živo prisostvovati zgodovinskemu dogodku. Za večino od njih bo to prvo kronanje, saj je bila Elizabeta kronana davnega leta 1953. London je povsem v znamenju kronanja, temu je posvečena dekoracija, spominki, celo meniji v restavracijah.

Uradni portret kraljevega para. Foto: Reuters
Uradni portret kraljevega para. Foto: Reuters

Kako trdna je monarhija?

Kljub posamičnim kritikam megalomanskosti in razkošnosti dogodka, še posebej v teh gospodarsko in politično turbulentnih časih, pa javnomnenjske raziskave kažejo, da monarhija tudi pod Karlom III. uživa večinsko podporo britanske javnosti, ne pa nujno tudi zunanjega sveta. Kako trdna je torej monarhija pod Karlom III.?

"Lahko seveda razumemo svojevrsten šok, ko je umrla kraljica Elizabeta II. – ljudje so je bili navajeni, številne generacije niso poznale drugega monarha. 70 let vladanja – že to je velik pečat," razlaga Gerden. "Kralj Karel III. vstopa na njeno mesto s precejšnjim bremenom, kaj bo zdaj storil. Verjetno tako visoke priljubljenosti nikdar ne bo dosegel, saj ta delno izhaja že iz Elizabetine dolge vladavine in pa v marsičem modrega ravnanja njegove matere."

"Kralj Karel je bil že kot princ Charles zelo družbeno aktiven, že v 70. letih, ko to sploh ni bilo modno, ko se je zavzemal za okoljevarstvene teme – ekološko kmetijstvo, podnebne spremembe, nastopal je proti onesnaževanju s plastiko ..."

"Zanimata ga arhitektura in urbanizem in večkrat je kritiziral britanski urbanizem in določene socialne programe, večkrat je pisal pisma institucijam, tudi vladi, kar je izzvalo tudi kritike, saj se monarhi ne smejo vmešavati v delo vlade. Pred leti je dal za BBC intervju, v katerem je dejal, da se zaveda teh omejitev in da bo kot kralj deloval drugače, kot je deloval kot princ," pripoveduje Gerden.

Britanska veleposlanica v Odmevih pred kronanjem Karla III..
V Londonu vse nared za kronanje Karla III.
Oddaja Globus: Pred kronanjem Karla III.