Vučić je dejal, da ima Srbija letalske povezave z Moskvo vzpostavljene iz principa. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Vučić je dejal, da ima Srbija letalske povezave z Moskvo vzpostavljene iz principa. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Srbija je od začetka vojne v Ukrajini 24. februarja ohranila povezavo z Moskvo, so pa od takrat prejeli na letalih Air Serbia več kot 20 groženj z bombo, zaradi česar so se morala letala vrniti v Beograd ali Moskvo. Beograjsko letališče so zaradi istega razloga evakuirali najmanj trikrat.

"To počnejo tuje (obveščevalne) službe dveh držav. Ena je država članica EU-ja, druga je Ukrajina", je dejal srbski predsednik, ki dokazov za svoje trditve ni podal.

Srbija, ki je skoraj v celoti odvisna od ruskega plina in nafte, nasprotuje sankcijam proti Kremlju in ima še naprej vzpostavljene redne letalske povezave z Moskvo. V pogovoru za srbsko provladno televizijo Pink je srbski predsednik dejal, da Srbija to počne "iz principa".

"Letalske povezave ohranjamo iz principa, saj želimo pokazati, da smo svobodna država in sami sprejemamo odločitve," je dejal Vučić, ki bo nocoj v Sloveniji na delovnem obisku.

Po Vučićevih besedah je bil zadnji primer grožnje z bombo na letalu v nedeljo, ko je bilo letalo Air Serbia nad Slovaško, a je pilot nadaljeval polet "ker je vedel, da gre za lažno sporočilo".

Srbija, ki ni uvedla sankcij proti Rusiji, je glasovala za resolucijo Združenih narodov, s katero so obsodili ruski napad na Ukrajino, ter za izključitev Rusije iz Sveta ZN-a za človekove pravice.