Merz mora biti uradno razglašen še po preštetih glasovih po pošti. Foto: EPA
Merz mora biti uradno razglašen še po preštetih glasovih po pošti. Foto: EPA

Za Friedricha Merza je glasovalo 915 od 983 delegatov, 16 se jih je glasovanja vzdržalo. Odločitev morajo sicer uradno potrditi še z glasovanjem po pošti, katerega izidi naj bi bili razglašeni 31. januarja.

Merz je stranko nagovoril tik pred glasovanjem in po porazu na lanskih volitvah pozval k enotnosti in preporodu. "Nismo izgubili svoje samozavesti," je dejal. Močan signal za nov začetek in prenovo stranke je zaznal prav na tokratnem kongresu.

Zelo je bil kritičen do novega kanclerja Olafa Scholza iz vrst socialdemokratov (SPD), ki mu je očital pasivnost pri pomembnih vprašanjih. V luči trenutne koalicijske vlade je izpostavil pravico Nemčije do CDU, ki "še naprej služi državi, ponuja odgovore na pereča vprašanja našega časa". V času, ko bo v opoziciji, mora stranka po njegovih besedah dokazati, da lahko znova vodi vlado.

Na položaju bo Merz nasledil Armina Lascheta, ki je septembra lani pripeljal CDU do najslabšega volilnega rezultata v njeni zgodovini, stranka pa se je skupaj s sestrsko bavarsko Krščansko socialno unijo (CSU) po desetletjih vladavine preselila v opozicijo.

Tudi Laschet je danes pozval k več samozavesti in enotnosti stranke. "Pripravite se, CDU se vrača," je dejal. Podprl je Merza, ki je po njegovem prepričanju "točno prava oseba v tem času".

Poleg predsednika v CDU-ju danes volijo tudi celotno novo vodstvo stranke, vključno z generalnim sekretarjem, kar naj bi postal poslanec Mario Czaja. Ustanovno zasedanje vodstva stranke je predvideno 7. februarja.

Friedrich Merz se je kot protikandidat za vodenje stranke potegoval tudi z Arminom  Laschetom (desno). Foto: EPA
Friedrich Merz se je kot protikandidat za vodenje stranke potegoval tudi z Arminom Laschetom (desno). Foto: EPA

Kdo je Friedrich Merz?

Leta 2002 je moral vodenje poslanske skupine CDU/CSU-ja prepustiti Angeli Merkel, ki je pozneje postala zvezna kanclerka, dve leti pozneje pa je odstopil še kot namestnik vodje poslanske skupine.

Leta 2009 je zapustil bundestag in se v naslednjem desetletju v celoti posvetil odvetniškemu poklicu.

Danes 66-letni Merz velja za predstavnika konservativnejše in do gospodarstva prijaznejše struje v CDU-ju. Stranko prevzema v zanjo težkem obdobju, številni upajo, da bo današnji kongres, ki poteka pod geslom Močna baza, začrtal jasno smer in zagon za nov začetek in obsežno prenovo stranke.

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel se je lani po 16 letih vodenja nemške vlade poslovila od aktivne politike, že konec leta 2018 pa tudi s čela stranke. Nasledila jo je njena izbranka, Annegret Kramp-Karrenbauer, ki pa je leta 2020 štafeto predala Laschetu.

Merz se je kot protikandidat Kramp-Karrenbauer in Lascheta doslej dvakrat neuspešno potegoval za vodenje stranke, in kot pravijo – v tretje gre rado.

Nekdanji pravnik je stranko nagovoril tik pred glasovanjem in po porazu na lanskih volitvah pozval k enotnosti in preporodu. "Nismo izgubili svoje samozavesti," je dejal in bil ob tem zelo kritičen do kanclerja Olafa Scholza (SPD), ki mu je očital pasivnost pri pomembnih vprašanjih.

Novi predsednik CDU-ja je Merz