Avstrijski smučarski delavci upajo, da bo olajšanje vstopa v državo privabilo več smučarjev. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Avstrijski smučarski delavci upajo, da bo olajšanje vstopa v državo privabilo več smučarjev. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Kot veljaven negativen test se šteje PCR-test, ki ni starejši od 72 ur, ali hitri antigenski test, ki pa ne sme biti starejši od 24 ur. Izjema so hitri testi za domačo uporabo, ki jih lahko vsak opravi sam, saj ti ne veljajo.

Mladoletnikom, mlajšim od dvanajst let, ni treba predložiti dokazila o PCT-ju.

Še vedno velja pravilo, da je treba v javnem prometu, restavracijah, barih in lokalih nositi masko FFP2.

5. marca pa bodo v Avstriji odpravili skoraj vse ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Po novem bo načeloma veljalo le še pravilo o obvezni uporabi zaščitnih mask tipa FFP2 v določenih delih javnega življenja. Izjema je Dunaj, kjer bodo na področju gastronomije za zdaj še obdržali pravilo PC (prebolel ali cepljen).

Avstrijske oblasti so danes sporočile, da ne velja več pravilo, po katerem je šel razred v karanteno, če sta bili v treh dneh potrjeni dve okužbi.

S prihodnjim tednom bo znova obvezno obiskovanje šole. Zdaj je namreč veljalo, da so lahko starši obdržali otroka doma brez zdravniškega potrdila, poroča ORF. Od 5. marca učiteljem, ki so cepljeni ali so covid-19 preboleli, v razredu ne bo treba več nositi maske.

Združeno kraljestvo: 1. aprila ukinitev ukrepov

Medtem je Združeno kraljestvo napovedalo, da bodo s 1. aprilom ukinili vse covidne ukrepe, prav tako bodo ustavili množično testiranje, poroča BBC.

Kot je dejal premier Boris Johnson, bo s 1. aprilom brezplačno testiranje na voljo le najranljivejšim. Britansko zdravniško združenje vladi očita, da načrt sproščanja pomeni, da bodo brez zaščite ostali tisti, ki so najranljivejši.

Johnson je v ponedeljek zvečer na novinarski konferenci dejal, da ni čas, "ko bi lahko razglasili zmago, ker covid ne gre proč." Pandemijo je opisal kot dve najtemnejši leti v obdobju mirne zgodovine.